Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Στον αέρα τα σχέδια Ξανθού - Πολάκη για τα ιατρεία της "γειτονιάς"

Την ώρα που οι πρώτες Τοπικές Μονάδες Υγείας ανακοινώνουν σταδιακά την έναρξη της λειτουργίας τους (το Σάββατο είναι προγραμματισμένα τα εγκαίνια της τρίτης ΤΟΜΥ στο Ηράκλειο, στο δήμο Μαλεβιζίου, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπ. Υγείας μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν ανοίξει περίπου εκατό ιατρεία της "γειτονιάς”), οι γιατροί απειλούν να τινάξουν στον αέρα το νέο σύστημα των Α. Ξανθού και Π. Πολάκη για την πρωτοβάθμια περίθαλψη και το μοντέλο του οικογενειακού γιατρού.



Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος, με ανακοίνωσή της, καλεί τους παθολόγους ιατρούς να μην υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και να μην ενταχθούν στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού, ζητώντας να ματαιωθεί η προκήρυξη του Οργανισμού (η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στις 31 Ιανουαρίου) και κάνοντας λόγο για "εξαθλίωση, αφανισμό και φτωχοποίηση των ιατρών με σκοπό την μετανάστευση και των υπολοίπων στο εξωτερικό”. Η Ένωση αναφέρει χαρακτηριστικά πως η προκήρυξη θα πρέπει να τεθεί σε διαβούλευση με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τις επαγγελματικές ενώσεις "για την σύναψη αξιοπρεπών ως προς τις συνθήκες εργασίας και αμοιβές των συμβεβλημένων και μη ιατρών, συλλογικές συμβάσεις”.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις και από τους γενικούς γιατρούς. Το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής σημειώνει πως το υπουργείο Υγείας υπολογίζει την κατά μέσο όρο αποζημίωση του οικογενειακού γιατρού από τον ΕΟΠΥΥ σε 1.623,78 ευρώ/ μήνα ή μόλις 0,72 ευρώ μικτά/μήνα ανά εγγεγραμμένο ασφαλισμένο στη λίστα, εξηγώντας πως η χρηματοδότηση που έχει προβλεφθεί είναι πενιχρή και πρέπει επειγόντως να βρεθούν πρόσθετοι πόροι στήριξης πρωτοβάθμιας φροντίδας. Συμπληρώνει πως ο ασφαλισμένος που θα εγγράφεται στις κρατικές ΤΟΜΥ θα κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό 2,43 ευρώ/μήνα, ενώ αυτός που θα εγγράφεται σε ιδιώτη συμβεβλημένο 0,72 ευρώ/μήνα.

Τα περιθώρια στενεύουν δεδομένου πως από το Μάρτιο θα είναι υποχρεωτική η εγγραφή των ασφαλισμένων στις τοπικές μονάδες Υγείας που θα λειτουργήσουν ή σε έναν από τους 2.800 οικογενειακούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, εφόσον δεν υπάρχει στην περιοχή τους μονάδα. Σήμερα υπάρχουν περίπου 5.000 συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί σε ολόκληρη τη χώρα. Ο αριθμός αυτός θα φτάσει τις 7.000, εκ των οποίων οι 2.800 περίπου  θα είναι οικογενειακοί γιατροί και οι υπόλοιποι ειδικοί.

Οι αντιδράσεις των ιατρικών συλλόγων έρχονται μετά και το πενιχρό ενδιαφέρον που καταγράφηκε στην προκήρυξη του υπ. Υγείας για τη στελέχωση των τοπικών μονάδων το φθινόπωρο, όταν μόλις 583 γιατροί έκαναν αίτηση για 1.200 θέσεις (παρά το ότι δόθηκε το μισθολογικό κίνητρο της αμοιβής του Επιμελητή Α' του ΕΣΥ).
 
website counter
friend finderplentyoffish.com