Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Τα νέα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ

Οι τρεις βασικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ ύψους 35 ευρώ για το 2018 είναι η συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου, το μικτό μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις κύριες και επικουρικές να μην υπερβαίνει τα 643 ευρώ, ενώ το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από τις 8.884 ευρώ. 


Επισημαίνεται ότι δεν δικαιούνται το ΕΚΑΣ όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από την 13.5.2016 και εφεξής, ανεξαρτήτως αν πληρούν ή όχι τα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια.
Αυτό προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του αρμόδιου υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιου Πετρόπουλου, η οποία εκδόθηκε σε εφαρμογή της κοινής υπουργικής απόφασης των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και κοινοποιήθηκε χθες από τον ΕΦΚΑ σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.) καταβάλλεται αποκλειστικά σε ήδη συνταξιούχους, καθώς και σε δικαιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου όλων των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ εκτός του ΟΓΑ.
Επίσης, το ΕΚΑΣ καταβάλλεται εφόσον, επιπρόσθετα, πληρούνται οι ηλικιακές προϋποθέσεις, τα εισοδηματικά κριτήρια σε όσους δικαιούνται σύνταξη (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου) από τους ανωτέρω πρώην φορείς κύριας ασφάλισης, η καταβολή της οποίας -σύμφωνα με την απόφαση συνταξιοδότησης του αρμόδιου φορέα κύριας ασφάλισης- αρχίζει πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 (ήτοι μέχρι και 12.5.2016). Διευκρινίζεται ότι τα ποσά του ΕΚΑΣ δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του Κλάδου Ασθένειας και Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Το ΕΚΑΣ του 2018 χορηγείται με βάση τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2016.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com