Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Από τέσσερις εκτιμητές η αντικειμενική αξία

Η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, εκτός απροόπτου έως τον Μάρτιο, με στόχο την εξομοίωσή τους με αυτές της αγοράς ξεκινά από σήμερα, καθώς εξέπνευσε η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους εκτιμητές που θα προσδιορίσουν τις νέες τιμές.


Οι νέες αντικειμενικές αξίες, παρότι θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο, θα εφαρμοστούν αναδρομικά από την 1η-1-2018 και θα ισχύσουν και για τον ΕΝΦΙΑ του 2018. Ωστόσο, θα αλλάξουν δραστικά οι συντελεστές του φόρου ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να ελαφρυνθούν οι χαμηλές ιδιοκτησίες και να μεταφερθούν τα βάρη στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Άλλωστε, το τελικό ποσό είσπραξης του φόρου θα παραμείνει αμετάβλητο στο ποσό των 2,65 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι για να υπάρξει ελάφρυνση των χαμηλών ιδιοκτησιών, θα γίνει ανακατανομή της επιβάρυνσης στα υψηλότερα εισοδήματα.
Θα πρέπει, ωστόσο, να αναφερθεί ότι σήμερα οι αντικειμενικές αξίες σε αρκετές περιοχές της χώρας είναι κατά πολύ υψηλότερες των εμπορικών λόγω φυσικά της κατάρρευσης της κτηματαγοράς.
Εξάλλου, με κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και της υφυπουργού Οικονομικών Αικατερίνης Παπανάτσιου, επιταχύνονται οι διαδικασίες πρόσληψης των ειδικών εκτιμητών των ακινήτων και τίθενται στενά και αυστηρά χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση του έργου, ώστε οι νέες αντικειμενικές αξίες να είναι έτοιμες έως τα τέλη Μαρτίου.
Σύμφωνα με την απόφαση, στους πιστοποιημένους εκτιμητές εγγεγραμμένους στο Μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών στο πεδίο ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι θα επιλεγούν, θα ανατεθεί η σύνταξη άρτιας και τεκμηριωμένης εισήγησης των τιμών εκκίνησης / τιμών ζωνών.
Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές θα προχωρούν με κάθε πρόσφορο μέσο στη διαμόρφωση επιστημονικά τεκμηριωμένης εισήγησης, προκειμένου να συμπληρώσουν το προαναφερόμενο έγγραφο πρότυπο εκτίμησης. Αφού ολοκληρώσουν την απαραίτητη έρευνα και συγκεντρώσουν τα αντίστοιχα στοιχεία, οι εκτιμητές θα προχωρούν στην ψηφιοποίηση μέσω ηλεκτρονικού σαρωτή (scanner) του συμπληρωμένου εγγράφου προτύπου σε ένα αρχείο μορφής pdf.
Για κάθε ζώνη, ενός δήμου, θα υποβάλλονται τέσσερις τιμές (μία από κάθε εκτιμητή) και η τιμή που θα ισχύσει τελικά, θα είναι ο μέσος όρος αυτών.
Στη σχετική φόρμα, δεξιά από κάθε ζώνη θα αναγράφονται:
1. Η τρέχουσα τιμή ζώνης.
2. Η εκτίμηση του κάθε εκτιμητή (δηλαδή έως τέσσερα πεδία, ανάλογα με το αν έχουν υποβληθεί επιτυχώς εισηγήσεις από τους τέσσερις ορισθέντες εκτιμητές).
3. Η μέγιστη τιμή μεταξύ των υποβληθεισών εκτιμήσεων.
4. Η ελάχιστη τιμή μεταξύ των υποβληθεισών εκτιμήσεων.
5. Ο μέσος όρος των υποβληθεισών εκτιμήσεων.
6. Η μέση απόκλιση μεταξύ των υποβληθεισών εκτιμήσεων.
7. Οι αποκλίσεις μεταξύ της τρέχουσας τιμής ζώνης και της μέγιστης τιμής, της ελάχιστης τιμής και του μέσου όρου.
Η εφαρμογή θα μπορεί να παραμετροποιηθεί ώστε να δεχτεί αντίστοιχα δεδομένα ανά ζώνη από τραπεζικά ιδρύματα προς τον σκοπό διασταυρώσεων. Αντίστοιχα θα μπορεί να παραμετροποιηθεί, προκειμένου να διενεργούνται διασταυρώσεις και με τα στοιχεία αυτά.  
 
website counter
friend finderplentyoffish.com