Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Συναίνεση και εθνική γραμμή στο Σκοπιανό θέλει ο Πρωθυπουργός

«Οικοδόμηση εθνικής γραμμής στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ» ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή.



Ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς το Σάββατο (10:30 με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, 12:30 με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής τη Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, 13:30 με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, 15:00 με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και 17:30 με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη), θα ζητήσει στήριξη για τη διαμόρφωση εθνικής γραμμής στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.
«Υπήρξε μια προσπάθεια προσέγγισης και έγιναν κάποια βήματα. Το επόμενο διάστημα θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες. Θέλω να ενημερώσω εσάς, μέσα σε ένα κλίμα ουσιαστικού διαλόγου και νηφαλιότητας, θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα, όπως και όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η εξωτερική πολιτική έχει συνέχεια και αυτή τη συνέχεια εμείς την τηρούμε», ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός, θέλοντας εμμέσως να πει ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τη γραμμή του 2008, στο θέμα.
Γνωρίζοντας πως τουλάχιστον η συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη θα γίνει σε ψυχρό κλίμα, ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης που έχει διατυπώσει ενστάσεις και διαφωνίες για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, λέγοντας ότι «οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές, αλλά όχι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες».
Ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «έγιναν βήματα και από τις δύο πλευρές» και χαρακτήρισε «ένδειξη καλής θέλησης της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ την αλλαγή ονομασίας στο αεροδρόμιο των Σκοπίων». Τόνισε επίσης πως στο θέμα της Αλβανίας έχουν γίνει σημαντικά βήματα, σημειώνοντας ότι «παραμένει άλυτο εδώ και 70 χρόνια», ενώ προανήγγειλε εξελίξεις και στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.
«Το ζήτημα του αλυτρωτισμού της ΠΓΔΜ δεν είναι μόνο ζήτημα της Ελλάδας. Να καταλάβουν και οι γείτονές μας πως είναι και θέμα της Ε.Ε. Ο αλυτρωτισμός είναι αντίθετος με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων περνάει από την εξάλειψη των αλυτρωτισμών», σχολίασε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Οι κινήσεις αυτές γίνονται την ώρα που οι πιέσεις του διεθνούς παράγοντα έχουν αυξηθεί, ενώ στην ΠΓΔΜ η κυβέρνηση Ζάεφ προσπαθεί να βρει τρόπους συνεννόησης με την αντιπολίτευση και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να διαχειριστεί τρία ρήγματα:
με την Εκκλησία που αποφάσισε, μετά από νέα συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, ότι δεν συναινεί σε όνομα που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», επιτρέποντας ή και προτρέποντας τη συμμετοχή των ιεραρχών στο συλλαλητήριο της Αθήνας στις 4 Φεβρουαρίου, κάτι που δεν έπραξε με το συλλαλητήριο που προηγήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, όπου -παρά το κλίμα αμφίπλευρης κατανόησης των αντιθέσεων ανάμεσα στους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο- βουλευτές και στελέχη των δύο κυβερνητικών κομμάτων τροφοδοτούν την ένταση.
με την αντιπολίτευση και κυρίως με τη Νέα Δημοκρατία. Το ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προβλέπεται -μετά από διαρροή της Πειραιώς- τυπικό, ενώ η νέα κόντρα μέσω διαρροών ανάμεσα στο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη, έχει ανεβάσει το θερμόμετρο και μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς γίνονται όχι επειδή ο Πρωθυπουργός έχει να παρουσιάσει τελική πρόταση, αλλά για ενημέρωση. Άλλωστε, οι συναντήσεις που θα έχει σε Αθήνα και Σκόπια στις 30 και 31 Ιανουαρίου ο Μάθιου Νίμιτς, χαρακτηρίζονται από κυβερνητικές πηγές κομβικές.
Η κυβέρνηση δείχνει να θέλει να επιταχύνει τα πράγματα, μετά τις συναντήσεις του κ. Τσίπρα στο Νταβός. Ο κ. Τσίπρας είδε το πρωί της Παρασκευής τον κ. Καμμένο, χωρίς να προκύψουν πληροφορίες από αυτήν τη συνάντηση, ενώ το απόγευμα συγκάλεσε μίνι υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο ενημέρωσε τους υπουργούς και τους στενούς του συνεργάτες για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Νταβός.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com