Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Centeno: Ξεκινά η τεχνική συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στο Eurogroup για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος του ESM ανακοίνωσε ο νέος Πρόεδρος του Συμβουλίου, Mario Centeno, καλωσορίζοντας την υιοθέτηση "σχεδόν όλων των  συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων μέτρων".

Το Eurogroup έχει δώσει εντολή στο EuroWorking Group να ελέγξει την ολοκλήρωση των εναπομεινάντων μέτρων τις προσεχείς εβδομάδων.
Ο Centeno διευκρίνισε ότι η επόμενη δόση των 6,7 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση χρέους, την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και τη στήριξη του μαξιλαριού ρευστότητας της Ελλάδας -κρίσιμα βήματα για την πλήρη πρόσβαση της Ελλάδος στις αγορές.
Ξεκινά η τεχνική εργασία για την ελάφρυνση του χρέους
Κοιτώντας μπροστά, ο Centeno είπε πως μπορεί να ξεκινήσει η τεχνική δουλειά για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εστιάζοντας στους μηχανισμούς που θα συνδυάζουν την ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη. 
Σε αυτό το σημείο τόνισε την ανάγκη, τα μεγάλα πλεονάσματα και το μεταρρυθμιστικό momentum να διατηρηθούν και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, προκειμένου να "ξεκλειδώσουν" την αναπτυξιακή δυναμική και να αποκαταστήσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη. "Η ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας στη διάρκεια και μετά το πρόγραμμα είναι κρίσιμη", είπε.
Regling: Σε δύο υποδόσεις τα 6,7 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και αυτό το έχουν διαπιστώσει και οι αγορές.
"Είναι καλό να βλέπουμε ότι η διαδικασία πηγαίνει ομαλά, πιο ομαλά απ’ ό,τι θα περίμεναν πολλοί", δήλωσε. "Οι αγορές το έχουν δει αυτό και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχωρούν συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες σε επίπεδα που ήταν πριν από πολλά χρόνια. Την πρόοδο την έχουν δει και οι οίκοι αξιολόγησης. Ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειες".
Ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ταυτόχρονα ότι έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την εκταμίευση της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ.
"Τα 3,3 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή χρέους, τα 1,9 δισ. ευρώ στο απόθεμα ρευστότητας που συγκεντρώνει η Ελλάδα και τα 1,5 δισ. ευρώ στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών", εξήγησε.
Διευκρίνισε παράλληλα ότι "το συνολικό ποσό της δόσης θα χωριστεί σε δύο υπο-δόσεις: το πρώτο μέρος ενδεχομένως να εκταμιευθεί το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα και το υπόλοιπο τον Απρίλιο εφόσον το ηλεκτρονικό σύστημα των πλειστηριασμών είναι αποτελεσματικό".
Εκτίμησε δε ότι η τελική απόφαση για την εκταμίευση αναμένεται να ληφθεί τον επόμενο μήνα.
Στο θέμα των ηλεκτρονικών δημοπρασιών στάθηκε και ο επίτροπος Moscovici χαρακτηρίζοντας "πολύ θετική εξέλιξη" το γεγονός ότι όλες οι δημοπρασίες θα γίνονται ηλεκτρονικά.
"Η ηλεκτρονική πλατφόρμα λειτουργεί ήδη και θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα λειτουργεί σε ολόκληρη τη χώρα. Οι θεσμοί θέλουν να δουν ότι αυτό θα κυλήσει ομαλά", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ESM σημείωσε ακόμα ότι βασικό ζήτημα πλέον αποτελεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. "Το ερώτημα είναι πλέον πώς θα ενισχυθεί η ανάπτυξη. Άλλωστε η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ σε σύγκριση με την ανάλυση των θεσμών εμφάνισε διαφορές λόγω των αποκλίσεων στις προβολές για την ανάπτυξη της οικονομίας".
"Νιώθω πως το κλίμα είναι θετικό", σημείωσε ο Pierre Moscovici. "Πάντα είναι προτιμότερο να έχουμε μαζί μας το ΔΝΤ", πρόσθεσε.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com