Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

T. Wieser: Σε ενισχυμένη επιτήρηση μέχρι να πληρώσετε το 75% του χρέους

Το σχήμα της "ενισχυμένης επιτήρησης" μέχρι να αποπληρωθεί το 75% των οφειλών της Ελλάδας στους Ευρωπαίους εξηγεί ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurowkorking Group (EWG), Thomas Wieser, σε συνέντευξή του στο "Πρώτο Θέμα".

Αρχικά, ο Αυστριακός οικονομολόγος, ερωτηθείς για το πότε αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για το θέμα του χρέους, αναφέρει πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν ολοκληρωθεί και έχουν οδηγήσει σε μακροχρόνια απομείωση του λόγου του χρέους ως προς το ΑΕΠ κατά 25%. Υπάρχει μια γενική αναφορά στο τι θα μπορούσαν να περιέχουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και αυτή είναι η βάση της συζήτησης για το φετινό καλοκαίρι, στο πλαίσιο της ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους.
Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο κ. Wieser σημειώνει πως οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ έχουν μια αρκετά παραγωγική στάση και εκτιμά ότι υπάρχει θέληση από όλες τις πλευρές για παράλληλες εξελίξεις μεταξύ των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. "Πιστεύω πως έχουμε όλο και μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων για την Ελλάδα", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τη μορφή που θα μπορούσαν να έχουν τα μέτρα για το χρέος, ο επικεφαλής του EWG λέει πως, αν μιλάμε για μέτρα όπως η επιμήκυνση των ωριμάνσεων μέσω κάποιου μακροχρόνιου εργαλείου, δεν θεωρεί ότι κάποιος θα ήθελε να θέσει όρους στην Ελλάδα που θα σχετίζονται με τις όποιες εξελίξεις μέχρι το 2030. "Γνωρίζουμε όμως ότι, όπως συνέβη με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, η Ελλάδα θα υπαχθεί στο πλαίσιο της επιτήρησης μέχρι να αποπληρωθεί το 75% των οφειλών στους δανειστές", υπογραμμίζει.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Wieser, αναφερόμενος στην πολιτική τάξη της Ελλάδας, σημειώνει πως εντός των πολιτικών κομμάτων της χώρας υπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων που βρίσκονται στο στάδιο της άρνησης και άλλοι που είναι στη φάση της εσωτερικής αναζήτησης. Κατά την άποψή του, το σημαντικό για την Ελλάδα είναι τα επόμενα χρόνια αυτοί που είναι σε φάση εσωτερικής αναζήτησης να είναι περισσότεροι από αυτούς που είναι σε άρνηση. "Η φωνή όσων λένε πως για όλα φταίνε οι ξένοι να μην υπερισχύει έναντι εκείνων που πιστεύουν ότι πρέπει και εμείς να κάνουμε κάποια πράγματα διαφορετικά".
Βρείτε και τιμωρήστε όσους έφταιξαν για την κρίση
Την άποψή του πως η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε ήδη πραγματοποιήσει μια δική της έρευνα για να καταγράψει τα αίτια που οδήγησαν στην ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση το 2009, αλλά και να αποδοθούν ευθύνες, εξέφρασε ο Wieser σε συνέντευξή του στη "Real News".
"Οι μόνες χώρες όπου δεν έχει γίνει τίποτα είναι η Ελλάδα και η Ιταλία. Στην Ελλάδα δεν υπήρξε επίσημη κατανομή ευθυνών και είναι επομένως δύσκολο για τους ανθρώπους να καταλάβουν τι συνέβη και να σχεδιάσουν το μέλλον ή να προστατεύσουν τη χώρα από τα ίδια λάθη. Το τι έγινε από το 2006 έως το 2009, αλλά και πριν από αυτό, δεν έχει γνωστοποιηθεί".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com