Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ 100.000 καταθέτες εξωτερικού

Στη διάθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) βρίσκονται τα στοιχεία της περιουσίας που διαθέτουν 100.000 Έλληνες φορολογούμενοι σε 10 χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής".



Σύντομα, η Αρχή θα λάβει στοιχεία από επιπλέον 10 χώρες, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται και "ύποπτες" χώρες για φοροδιαφυγή, όπως η Ελβετία, το Μονακό και ο Παναμάς. Τα στοιχεία θα διασταυρωθούν και, αν διαπιστωθεί πως δεν έχουν δηλωθεί ή φορολογηθεί, θα επιβληθούν πρόστιμα, τόκοι και προσαυξήσεις.
H ανταλλαγή πληροφοριών διευκολύνει σημαντικά τις φορολογικές αρχές όλων των χωρών που έχουν υπογράψει τις σχετικές συμφωνίες προκειμένου να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή που γίνεται μέσω της απόκρυψης εισοδημάτων σε ξένες χώρες. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η φορολογική νομοθεσία προβλέπει ότι ο φορολογικός κάτοικος Ελλάδας είναι υποχρεωμένος να φορολογείται στη χώρα μας για το εισόδημα που αποκτά σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη.

Ωστόσο, στις περιπτώσεις που το εισόδημα αυτό έχει φορολογηθεί στη χώρα που αποκτήθηκε και υπάρχει συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης με αυτήν τη χώρα, τότε δεν φορολογείται εκ νέου στην Ελλάδα. Αυτό που λείπει όμως από τις φορολογικές αρχές παγκοσμίως και ήρθε να καλυφθεί με τη συμφωνία του ΟΟΣΑ, είναι η πληροφόρηση για τα εισοδήματα εξωτερικού.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ για τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας με χρηματοοικονομική περιουσία στο εξωτερικό είναι:

1. Λογαριασμοί Θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια).
2. Καταθετικοί Λογαριασμοί.
3. Ασφαλιστήρια Συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.
4. Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στο Δηλωτέο Λογαριασμό.
5. Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον Δηλωτέο Λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.

Η πρώτη ελεγκτική κίνηση που σχεδιάζει να κάνει η φορολογική διοίκηση είναι να διασταυρώσει τα στοιχεία των καταθετών με τις φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν περιουσία στο εξωτερικό. Στη συνέχεια σχεδιάζεται να γίνουν πιο εκτεταμένες διασταυρώσεις και έλεγχοι σε φορολογούμενους που εμφανίζονται να διαθέτουν σημαντικά ποσά στο εξωτερικό (π.χ. πάνω από 1 εκατ. ευρώ).
 
website counter
friend finderplentyoffish.com