Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Νέα διαγραφή φορο-προστίμου που επιβλήθηκε για... ψύλλου πήδημα

Νέο κρούσμα υπερβολικής τυπικότητας των φορολογικών υπηρεσιών απέναντι σε φορολογούμενο που κατέληξε σε αδικαιολόγητη αυστηρότητα κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. 



Και όπως τις αντίστοιχες προηγούμενες και αυτή τη φορά δικαίωσε έναν φορολογούμενο ο οποίος τιμωρήθηκε με ταλαιπωρία μόνο και μόνο επειδή υπέπεσε σε ένα τυπικό σφάλμα χωρίς δόλο και κυρίως χωρίς όφελος για αυτόν.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΔ κλήθηκε να εξετάσει ενδικοφανή προσφυγή φορολογούμενου ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με πρόστιμο ύψους 120 ευρώ επειδή είχε κάνει λάθος στο όνομα του παιδιού του.

Ο φορολογούμενος είχε συμπληρώσει κατά λάθος στο πεδίο των προστατευόμενων μελών τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου της μητέρας και όταν εντόπισε το σφάλμα προχώρησε στην ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης με την οποία δήλωσε στο αντίστοιχο πεδίο το όνομα της κόρης του που είναι και το προστατευόμενο μέλος της οικογένειάς του.

Από την τροποποιητική φορολογική δήλωση δεν προέκυψε μεταβολή στο φορολογικό αποτέλεσμα, δηλαδή δεν επηρεάστηκε το ποσό του φόρου που βάρυνε τον φορολογούμενο.

Ωστόσο, η εφορία προχώρησε την επιβολή του προστίμου των 120 ευρώ. Ο φορολογούμενος προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ η οποία και τον δικαίωσε διαγράφοντας το πρόστιμο.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι η αλλαγή ονόματος στα προστατευόμενα μέλη "δεν συγκαταλέγεται στην τροποποίηση στοιχείων που άπτονται άμεσα της φορολογητέας ύλης” και

Επειδή, το συγκεκριμένο σφάλμα ουδόλως επηρεάζει την φορολογητέα ύλη και την φορολογική υποχρέωση του προσφεύγοντα.

Επειδή, εν προκειμένω για να διορθώσει το εν λόγω σφάλμα, υπέβαλλε την ........./2014 τροποποιητική φορολογική δήλωση οικονομικού έτους 2014 από την οποία δεν μεταβλήθηκε το αποτέλεσμα της αρχικής εκκαθάρισης.

Επειδή, εξαιρετικά στην παρούσα περίπτωση, για λόγους χρηστής διοίκησης πρέπει να γίνει δεκτή η υπό κρίση προσφυγή”

Έτσι και έγινε. Μόνο που δεν είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΔ καλείται να σβήσει πρόστιμα που επιβλήθηκαν για... ψύλλου πήδημα.

Έχουν προηγηθεί και άλλες διαγραφές προστίμων. Συγκεκριμένα, από τις εφορίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα που διεγράφησαν στη συνέχεια μετά από προσφυγή των ενδιαφερόμενων στη ΔΕΔ για:

-τη διόρθωση του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης των προστατευόμενων τέκνων. Γονείς οι οποίοι έκαναν λάθος στον ΑΜΚΑ των παιδιών τους και υπέβαλαν τροποποιητική δήλωση για να τον διορθώσουν. Η ορθή δήλωση του ΑΜΚΑ είναι υποχρεωτική προκειμένου η εκκαθάριση του φόρου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες να γίνεται με βάση την ορθή έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο. Παράλληλα ο ΑΜΚΑ είναι υποχρεωτικός προκειμένου να χορηγηθεί το επίδομα τέκνων με βάση το ύψος του εισοδήματος

-τη διόρθωση ή τη συμπλήρωση του αριθμού τραπεζικού λογαριασμού που αναγράφεται στη φορολογική δήλωση προκειμένου να επιστραφεί φόρος εισοδήματος αν προκύπτει επιστροφή μετά την εκκαθάριση. Αν δεν συμπληρωθεί ή δηλωθεί λανθασμένα τότε δεν μπορεί να επιστραφεί ο φόρος εισοδήματος που αναλογεί σε φορολογούμενους που τους παρακρατήθηκε περισσότερος φόρος από αυτόν που τους αναλογεί

-τη διαγραφή της συζύγου από τη φορολογική δήλωση στην περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης συζύγων. Με βάση τη φορολογική νομοθεσία τα ζευγάρια που χωρίζουν ή βρίσκονται σε διάσταση έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις

-την υποβολή εκπρόθεσμης φορολογικής δήλωσης όχι με υπαιτιότητα του φορολογούμενου αλλά επειδή δεν είχε εκδώσει έγκαιρα ο εργοδότης ή ο ασφαλιστικός φορέας τη βεβαίωση αποδοχών
 
website counter
friend finderplentyoffish.com