Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

CNBC: Η Ελλάδα έχει να λάβει μια δύσκολη απόφαση

Η Ελλάδα και η Ευρώπη αναμένουν το τέλος του προγράμματος διάσωσης τον ερχόμενο Αύγουστο. Όμως, σύμφωνα με το CNBC, έρχεται στο προσκήνιο η λήψη μιας δύσκολης απόφασης, αναφορικά με την μετάβαση στην μεταμνημονιακή εποχή.



Μια μερίδα αναλυτών και πολιτικών, υποστηρίζουν ότι η χώρα θα χρειαστεί μια πιστοληπτική γραμμή στήριξης- ένα μαξιλάρι ασφαλείας που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Αθήνα σε περίπτωση ανάγκης- για να πετύχει μια ομαλή μετάβαση στις αγορές σχεδόν μια δεκαετία μετά την έναρξη των πακέτων βοήθειας.

Όμως η ελληνική κυβέρνηση έχει αποκρούσει όλες τις φωνές που θέλουν τη δημιουργία αυτού του δικτυού ασφαλείας , καθώς θέλει να δείξει ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την οικονομική κρίση, είναι ανεξάρτητη και δεν χρειάζεται την διεθνή βοήθεια.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η Ελλάδα αναζητά μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, που όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει αυστηρή επιτήρηση από πλευράς των θεσμών.

"Για όσο διάστημα οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις της Ελλάδας βρίσκονται εκτός της κατηγορίας investment grade, η χώρα θα πρέπει να παραμείνει σε οικονομικό πρόγραμμα έτσι ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια της ΕΚΤ", αναφέρει ο Yvan Mamalet ανώτερος οικονομολόγος της Societe Generale. Μάλιστα υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, καθώς κανείς από τους οίκους αξιολόγησης δεν τα έχει κατατάξει στην κατηγορία investment grade.

inRead Advertisement by VIDADS since 2011
"Για αυτό τον λόγο πιστεύουμε ότι θα ήταν λογικό η Ελλάδα να ζητήσει μια προληπτική πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Αυτό θα επέτρεπε στην ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε μια περιορισμένη επιστροφή στις αγορές", συμπληρώνει ο Mamalet.

Επίσημα, κανείς θεσμός δεν έχει ζητήσει από την Ελλάδα να ενταχθεί σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Πάντως, αν η αναταραχή επιστρέψει στις αγορές και προκληθεί άνοδος των επιτοκίων των ομολόγων, η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί σε δυσκολία να χρηματοδοτηθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση η πιστοληπτική γραμμή θα ήταν ένα καλό εργαλείο για να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα το κόστος του δανεισμού της.

Όμως, συνεχίζει το CNBC, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει κάνει αρκετά ώστε να προετοιμαστεί για τις όποιες απρόβλεπτες καταστάσεις προκύψουν. Μάλιστα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα "μαξιλάρι" περίπου 19 δισ. ευρώ για να καλύψει τις δόσεις του χρέους μετά την λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.

Ο ΥΠΟΙΚ Ευ. Τσακαλώτος μιλώντας στους FT δήλωσε ότι υπάρχει ένα όριο αναφορικά με το ύψος των χρημάτων που θα χρειαστούν. "Δεν μπορείς να έχεις και το "μαξιλάρι" και την προληπτική πιστοληπτική γραμμή- πόσα χρήματα θα χρειαστούν;", ανέφερε σχετικώς.   

Πάντως οι επόμενοι μήνες, αναφέρει το CNBC, θα είναι κρίσιμοι σχετικά με το πώς η Ελλάδα θα εξέλθει του προγράμματος, αλλά και με το πως θα γίνει η μετάβαση της στις αγορές. Έχει μπροστά της δύο αξιολογήσεις που συνοδεύονται από αντίστοιχες εκταμιεύσεις υποδόσεων οι οποίες, ιδανικά, πρέπει να γίνουν πριν τον Ιούνιο και τις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους που επίσης πρέπει να ολοκληρωθούν πριν το καλοκαίρι. 
 
website counter
friend finderplentyoffish.com