Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Αυστηρό μήνυμα ΕΕ προς Τουρκία για Αιγαίο, Κύπρο και Έλληνες στρατιωτικούς

Τις ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο καθώς και για την κράτηση Ευρωπαίων πολιτών, εξέφρασε από τη Βάρνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.



Στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος τόνισε ότι "το ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί  εντός φυσιολογικών χρονικών περιθωρίων".

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου επανήλθε μάλιστα στο ζήτημα, επισημαίνοντας πως: "εκφράζουμε την εμπιστοσύνη μας ότι οι τουρκικές αρχές θα επιλύσουν το θέμα [των δύο στρατιωτικών] με δίκαιο τρόπο και ελπίζω να επιλυθεί πριν το ορθόδοξο Πάσχα".

Ταυτόχρονα τόνισε ότι είναι "απαραίτητο" για την Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο. "Αυτό είναι απαραίτητο για να έχουμε πρόοδο στο διάλογο και τη συνεργασία ΕΕ - Τουρκίας", ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι θα ήθελε η Τουρκία να αποτελέσει έναν πραγματικό στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι η ΕΕ και η Τουρκία χρειάζεται να έχουν έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο καθώς "έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά και κοινές προκλήσεις στις οποίες χρειάζεται να εργαστούν μαζί".

Άλλωστε, ο Γιούνκερ εξέφρασε την αντίθεσή του στην "απλοϊκή και επιφανειακή" ιδέα της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τουσκ για Κύπρο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε εξάλλου ότι η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα πίσω από τη Δημοκρατία της Κύπρου σε σχέση με το δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνήσει και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους και φυσικά τούτο μέσα στη δική της ΑΟΖ.

"Αυτό είναι σημαντικό για την επιτυχή επανένωση της Κύπρου, με οφέλη και για τους δύο πληθυσμούς στο νησί, για την Τουρκία, την ΕΕ και τις σχέσεις μας", ανέφερε.

Παράλληλα, όπως είπε, οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν στον πρόεδρο της Τουρκίας την ανησυχία τους για τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν της Συρίας.

"Η κλιμάκωση της βίας και ο εκτοπισμός πληθυσμών θα πρέπει να αποφεύγονται.  Η Τουρκία θα πρέπει να διασφαλίζει την προστασία των πολιτών και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους την χρειάζονται", ανέφερε.

Δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ και η Τουρκία επιθυμούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε ό,τι αφορά το θέμα των ξένων τρομοκρατών μαχητών.

"Θα συνεχίσουμε τις πολεμικές επιχειρήσεις"

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις.

"Οι πολεμικές μας επιχειρήσεις έχουν εξουδετερώσει χιλιάδες τρομοκράτες και οι άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί από τις περιοχές τους επιστρέφουν. Σκοπός μας είναι να καθαρίσουμε τις περιοχές αυτές από τρομοκράτες. Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μας μέχρι να είναι καθαρές αυτές οι περιοχές για να αποδοθούν πίσω στους κατοίκους τους", ανέφερε.

"Μεγάλο λάθος" να μείνει η Τουρκία εκτός της διεύρυνσης

Παράλληλα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι συζήτησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ.

Ο Ερντογάν είπε ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές έχουν αφήσει πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των κακών σχέσεων. Τόνισε ότι αναμένει από τις Βρυξέλλες στήριξη και όχι επικρίσεις, στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας.

Αναφερόμενος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ότι θα ήταν "μεγάλο λάθος" να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε, ακόμη, ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στο θέμα της Κύπρου, ο Ερντογάν είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να πάψει να είναι επικριτική απέναντι στην Τουρκία. Τόνισε ότι η διερεύνηση και η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων στην επικράτεια της Κύπρου θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Τουσκ: Δεν έχουμε καταλήξει σε συμβιβασμό

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου δεν μπόρεσε πάντως να κρύψει την απογοήτευση του για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

"Δεν καταλήξαμε σε λύση", δήλωσε ο Τουσκ, προσθέτοντας ότι "εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για πολλά θέματα και αφιερώσαμε την συνάντηση στο να συνεχίσουμε τον διάλογο εν μέσω δύσκολων συνθηκών και γεγονότων".

"Στρατηγικά έχουμε κοινά συμφέροντα αλλά δεν πετύχαμε σήμερα έναν συμβιβασμό. Συνεχίζω να πιστεύω ότι μπορεί αυτό να γίνει στο μέλλον".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com