Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Στήνονται οι δομές για τη διαχείριση των ακινήτων - ενεχύρων σε NPLs

Βήμα βήμα στήνονται οι δομές που θα απαιτηθούν για τη διαχείριση των ακινήτων που συνοδεύουν ως εξασφαλίσεις τα "κόκκινα" δάνεια, με τις υπηρεσίες διαχείρισης ακινήτων να αποτελούν βασικό "συστατικό" για την  αποτελεσματική λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων.



Την κινητικότητα που αναπτύσσεται στην αγορά αποδεικνύει η προωθούμενη πώληση εταιρείας διαχείρισης ακινήτων, που σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, έχει στα σκαριά η Eurobank για τη θυγατρική της, Property Services, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες υπηρεσιών real estate στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήδη 18 ενδιαφερόμενες εταιρείες διαχείρισης NPLs μελετούν τα στοιχεία της εταιρείας, έχοντας υποβάλει μη δεσμευτικές προσφορές στην Τράπεζα. Η τελευταία φέρεται να έχει δώσει προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στα τέλη Μαρτίου, αν και το πιθανότερο είναι να ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους παράταση 1 - 2 εβδομάδων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πώληση της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων της Eurobank θα περιλαμβάνει και τις αντίστοιχες θυγατρικές που έχει σε Ρουμανία και Σερβία (στη Βουλγαρία, η δραστηριότητα αυτή γίνεται εσωτερικά από την Τράπεζα). Αναφορικά με την αγορά της Ρουμανίας, σημειώνεται ότι την εβδομάδα αυτή η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας έδωσε την έγκριση για την πώληση της θυγατρικής της Eurobank, Bancpost, στην Banca Transilvania, επικυρώνοντας τη συναλλαγή που είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές τον περασμένο Νοέμβριο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πάντως, στη Ρουμανία η Eurobank διατηρεί ακόμη χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 400 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μεταβιβάσει προσεχώς σε εταιρεία διαχείρισης.

Η κατά 100% θυγατρική της Eurobank, Property Services, προσφέρει υπηρεσίες όπως μεσολάβηση σε αγοραπωλησίες, μισθώσεις και διαχείριση ακινήτων, καθώς και υπηρεσίες συντήρησης κτιρίων, συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας εταιρειών και ιδιωτών, και την ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων, ολοκληρωμένη σειρά τεχνικών υπηρεσιών στον τομέα due diligence, όπως τεχνικοί έλεγχοι ακινήτων, συμβουλευτικές υπηρεσίες για πολεοδομικά/χωροταξικά θέματα, εκτιμήσεις ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων και έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης, ενώ παρακολουθεί και την πορεία της αγοράς ακινήτων, εκδίδοντας εμπεριστατωμένες μελέτες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέσω της Property Services, η Eurobank έχει πωλήσει 450 ακίνητα.

Όπως έχει γράψει το Capital.gr, η διαχείριση των ενεχύρων (ακινήτων) των "κόκκινων" δανείων θα αποτελέσει το δυσκολότερο κομμάτι στη διαχείριση των NPLs, καθώς τόσο οι πλειστηριασμοί ή οι εθελοντικές παραδόσεις ακινήτων στις τράπεζες, όσο και οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αυξήσουν γεωμετρικά το ύψος και το κόστος των προς διαχείριση ακινήτων. 

Ειδικά για τις τράπεζες, η διαχείριση των ακινήτων είναι πολύ ακριβή και κυρίως εκτός του αντικειμένου και της γνώσης τους. Προετοιμάζοντας το έδαφος για τη μεταπώληση των ακινήτων που θα αποκτήσουν από τους πλειστηριασμούς, οι τράπεζες θα χρειαστούν τη συνδρομή εξειδικευμένων funds και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, καταρχάς για τον τεχνικό και νομικό έλεγχο των ακινήτων. Η τακτοποίηση των ακινήτων, μάλιστα, θα επεκταθεί σε όλο το χαρτοφυλάκιο ενεχύρων, με στόχο και τον καλύτερο σχεδιασμό των μελλοντικών πλειστηριασμών.

Σήμερα η κατάσταση στα χαρτοφυλάκια ακινήτων των τραπεζών είναι πολύ μπερδεμένη, αφού το ίδιο ακίνητο μπορεί να συνιστά εξασφάλιση σε περισσότερα από ένα δάνειο, μπορεί το κάθε συνοδευτικό ακίνητο να είναι εγγεγραμμένο και με άλλον κωδικό (π.χ. άλλον κωδικό να φέρει το διαμέρισμα, άλλον το γκαράζ του και άλλο η αποθήκη του), να εμφανίζονται ψευδή μισθώματα σε ακίνητα, να μην αναγνωρίζονται οριζόντιες ιδιοκτησίες, να μην έχουν γίνει νομιμοποιήσεις ή αυτές να μην μπορούν να καταστούν δυνατές.

Περαιτέρω, η ξένη τεχνογνωσία θα χρειαστεί στις τράπεζες για την οργάνωση της ομάδας και της στρατηγικής διαχείρισης των ακινήτων (από την κατηγοριοποίηση των δανείων και των εξασφαλίσεών τους, τα προτεινόμενα μοντέλα λύσεων έως την αξιολόγηση των ενδιαφερόμενων επενδυτών).
 
website counter
friend finderplentyoffish.com