Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Γιατί η ΔΕΗ ανακοίνωσε τα μαύρα αποτελέσματα του 2017 νύχτα Παρασκευής

Στις ακροάσεις που έχει δώσει στην αρμόδια επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής, η διοίκηση της ΔΕΗ είχε διαβεβαιώσει ότι η εταιρεία θα εμφανίσει βελτιωμένη κερδοφορία. Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή το βράδυ στις 20.30 (πρώτη φορά  τόσο προχωρημένη ώρα και μάλιστα Παρασκευής) δεν επιβεβαιώνουν τα όσα είχε πει ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης.



Επιπρόσθετα, η ΔΕΗ εξήντλησε τα χρονικά περιθώρια, με αποτέλεσμα οι ανακοινώσεις να γίνουν μετά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την πώληση των λιγνιτών. 

Σε αυτή τη συζήτηση υπήρξε έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με τη ΝΔ να εξαπολύει επίθεση θεωρώντας ότι η ΔΕΗ οδηγείται σε αδιέξοδο και ότι οι κυβερνητικές επιλογές ήταν καταστροφικές για την εταιρεία. Αντίθετα η κυβέρνηση (και ο κ. Παναγιωτάκης ο οποίος μίλησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής) υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση κινδυνολογεί και ότι το μέλλον της ΔΕΗ είναι διασφαλισμένο. 

Είναι σαφές ότι τα αποτελέσματα της ΔΕΗ και τα μεγέθη που ανακοινώθηκαν αλλάζουν εντελώς τα δεδομένα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο τομεάρχης ενέργειας της ΝΔ Κ. Σκρέκας σχολίασε δεικτικά  ότι τα αποτελέσματα της ΔΕΗ "δημοσιοποιήθηκαν ξαφνικά βράδυ Παρασκευής”.

Η ουσία

Ανεξάρτητα από τα παιχνίδια πολιτικών σκοπιμοτήτων που παίχτηκαν γύρω από το χρόνο της ανακοίνωσης, η ουσία παραμένει ότι τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, δημιουργούν έντονο σκεπτικισμό και προβληματισμό για το μέλλον της εταιρείας.

Το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι η ΔΕΗ απώλεσε μερίδιο αγοράς 5,1% (από 91,8% σε 86,7%) το οποίο μεταφράστηκε σε απώλεια κύκλου εργασιών 186,2 εκ. ευρώ. Η ΔΕΗ αποδίδει τη μείωση του τζίρου, "κυρίως λόγω της απώλειας μεριδίου αγοράς”.  Δηλαδή με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις, η εταιρεία για κάθε μία ποσοστιαία μονάδα που χάνει, καταγράφει απώλεια τζίρου της τάξης των 36 έως 37 εκ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση που έχει συμφωνηθεί η ΔΕΗ θα πρέπει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να απολέσει επιπλέον μερίδιο περίπου 37%. Δηλαδή η εταιρεία θα χάσει πωλήσεις άνω του 1,3 δισ. στην επόμενη διετία, τριετία.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να "ζήσει” - μόνο εάν υπολογιστούν οι απώλειες από την αγορά προμήθειας και όχι από τις πωλήσεις των λιγνιτικών - με πωλήσεις 3,6 δισ. ευρώ όταν το 2014 οι πωλήσεις της ήταν 5,86  δισ. ευρώ.

Εδώ να σημειωθεί ότι η έστω και σημαντικά μειωμένη κερδοφορία της εταιρείας στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε δύο παράγοντες:

Πρώτον τη μείωση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, που από 417,3 εκατ. ευρώ το 2016 αυξήθηκαν μόλις κατά 29,9 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ εάν συμπεριληφθούν και οι υπόλοιπες προβλέψεις το ποσό ανεβαίνει στα 77 εκατ. έναντι 440,7 εκατ. ευρώ το 2016.

Δεύτερον στα 360 εκατ. ευρώ που ανέκτησε η ΔΕΗ για τα ΥΚΩ των ετών 2012 - 2016.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η ΔΕΗ προχώρησε σε αναμόρφωση των μεγεθών και για το 2016 λόγω επανυπολογισμού του αναβαλλόμενου φόρου αλλά και λόγω επανεκτίμησης της καταναλωθείσας και μη τιμολογηθείσας ενέργειας.

Έτσι ενώ πέρυσι είχε ανακοινωθεί ΚΕ 5,2571 δισ. ευρώ, EBITDA 1,0637 δισ., ΚΠΦ 169,1 εκατ. και ΚΜΦ 67,5 εκ. ευρώ, τα αναμορφωμένα μεγέθη είναι: ΚΕ 5,1659 δισ. ευρώ, EBITDA 962,7 εκατ. ευρώ, ΚΠΦ 68,1 εκατ. ευρώ και ΚΜΦ 56,1 εκ ευρώ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com