Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Πρόκληση η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης τον Μάιο - Πολύ λίγα τα έτοιμα προαπαιτούμενα

Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) τον Μάιο, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες για το Εurogroup της Παρασκευής στην Σόφια.



"Αυτό είναι πρόκληση, αλλά είναι εφικτό", δήλωσε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο το Μάιο θα ανοίξει το δρόμο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας τον Ιούνιο, η οποία θα συμπεριλαμβάνει όλες τις παραμέτρους για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Ο αξιωματούχος έκανε σαφές ότι η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης πρέπει να προηγηθεί της συνολικής συμφωνίας για το χρέος και την επόμενη ημέρα, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της αξιολόγησης, λέγοντας ότι προς το παρόν έχουν ολοκληρωθεί πολύ λίγα προαπαιτούμενα.

Ο ίδιος αξιωματούχος, αναφερόμενος στην επερχόμενη συνάντηση της Ευρωομάδας (Eurogroup) της 27ης Απριλίου στη Σόφια, είπε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν όλες τις παραμέτρους για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας-πακέτο, τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης, στο Eurogroup της 27ης Απρίλιου, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών για την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Η τέταρτη αξιολόγηση, υπενθύμισε ο παράγοντας της Ευρωζώνης, συνδέεται με 88 προαπαιτούμενα, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν εφαρμογή παλαιότερων αποφάσεων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η εφαρμογή των προαπαιτουμένων δεν έχει ακόμα προχωρήσει αρκετά, σημειώνοντας ότι εκκρεμούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας και οι ιδιωτικοποιήσεις. "Φανταστείτε ότι χτίζουμε ένα σπίτι", προσέθεσε. "Τίποτα δεν μπορεί να συμφωνηθεί αν δεν έχουμε όλα τα υλικά- παραμέτρους". Τα υλικά αυτά είναι η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, η συνολική στρατηγική για την ανάπτυξη, τα μέτρα για το χρέος και η μεταμνημονιακή εποπτεία, πρόσθεσε.

Εξάλλου, στο Eurogroup της Σόφιας ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παρουσιάσει στους ομολόγους του το τελικό σχέδιο της αναπτυξιακής στρατηγικής που θα ακολουθήσει η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα.

"Υπάρχει σαφής σύνδεση της αναπτυξιακής στρατηγικής με τη μεταμνημονιακή περίοδο", ανέφερε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης. "Το ζητούμενο είναι μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα", συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως η Ευρωζώνη είχε δεχθεί σε γενικές γραμμές θετικά το προσχέδιο της στρατηγικής αυτής που είχε παρουσιάσει στο EuroWorking Group o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Χρέος και μηχανισμός

Επιπλέον, στη Σόφια θα συζητηθεί η περίοδος μετά το πρόγραμμα, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος και το "τι είδους εποπτεία θέλουμε".

Θα συζητηθούν, επίσης, τα μέτρα για το χρέος και ο μηχανισμός που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης, αλλά και η ενδεχόμενη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης επιφυλάχτηκε να απαντήσει, λέγοντας ότι προς το παρόν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις.

Ερωτηθείς αν στη Σόφια είναι εφικτό να υπάρξει μια προκαταρκτική συμφωνία για όλα τα θέματα με τη "σφραγίδα" του ΔΝΤ, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης απάντησε ότι "όλοι εργάζονται γι΄ αυτό", προσέθεσε όμως ότι τίποτα ακόμη δεν είναι σίγουρο.

Ικανοποίηση για τα δημοσιονομικά στοιχεία

Τέλος, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε ικανοποιημένος για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας που ανακοίνωσε η Eurostat, λέγοντας ότι στο δημοσιονομικό τομέα τα πράγματα πάνε πολύ καλά.

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι βάσει της συμφωνίας του Ιουνίου του 2017, αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι υψηλότερο του 3,5% του ΑΕΠ, τα μέτρα του 2019 και 2020 θα αντισταθμιστούν με θετικά μέτρα για την ανάπτυξη.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com