Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Οι 6+2 διασκέψεις του ΣτΕ που "κουρεύουν" τον ΕΦΚΑ

Μέσα σε έξι διασκέψεις που ήδη έχουν γίνει και άλλες δύο οι οποίες έχουν προσδιοριστεί για τις επόμενες ημέρες, το Συμβούλιο Επικρατείας "ξηλώνει", όπως αναφέρουν πληροφορίες, βασικά κομμάτια του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016 (ΕΦΚΑ) προκαλώντας τεράστιο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, η οποία πάντως δια στόματος υπουργών της (σ.σ Κοντονής) αναφέρουν πως "οι αποφάσεις ακόμα κι αν διαφωνούμε, είναι σεβαστές". 



Το Ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο κρίνοντας τις τουλάχιστον 30 προσφυγές που έχουν υποβληθεί κατά του αποκαλούμενοι νόμου Κατρουγκαλου έχει ήδη πραγματοποιήσει έξι διασκέψεις, η τελευταία εκ των οποίων είναι αυτή που πυροδότησε τη "βόμβα" αντισυνταγματικότητας του νομού, όπως τουλάχιστον διαρρέονται οι πληροφορίες από τη συγκεκριμένη διάσκεψη: 

- Η αντισυνταγματικότητα φέρεται να αφορά την ένταξη των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή των δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, συμβολαιογράφων, αγροτών κλπ στον ΕΦΚΑ.

- η δεύτερη αντισυνταγματικότητα φέρεται να αφορά τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ σύμφωνα με το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή στα επίπεδα του 26,95% επί του εισοδήματός τους.  Ίδια ένσταση εξέφρασαν και για τη βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των απασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών από 1/1/2017, με νομική βάση -κατά πληροφορίες- την παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας.

Διασκέψεις
ΟΙ διασκέψεις των δικαστών για τις προσφυγές κατά του ΕΦΚΑ, ξεκίνησαν στις 18 Δεκεμβρίου 2017 και οι εισηγητές Γεώργιος Τσιμέκας και Άννα Καλογεροπούλου αναφέρθηκαν στο συνταξιοδοτικό και τη νομική του βάση. Στη δεύτερη, στις 28 Ιανουαρίου 2018, ο τρίτος εισηγητής Σπύρος Μαρκάτης αναφέρθηκε στα ζητήματα του ΕΦΚΑ (ένταξη, εισφορές κλπ).

Ακολούθησαν άλλες 4 (14 Φεβρουαρίου και 23, 28 και 30 Μαρτίου) όπου φέρεται να τέθηκε σε ψηφοφορία το θέμα του ΕΦΚΑ, το οποίο κρίθηκε με 17-8 (στην πλειοψηφία φέρεται να ήταν και ο πρόεδρος του δικαστηρίου Νικ. Σακελλαρίου).

Η απόφαση για να έχει ισχύ θα πρέπει να δημοσιευθεί και να αποτυπωθεί έτσι και στις επόμενες δύο διασκέψεις που έχουν οριστεί μέχρι τέλος του μήνα  - χωρίς να αποκλείεται να γίνουν και άλλες -  και στις οποίες θα τεθούν και άλλα ζητήματα που αφορούν στις περικοπές των συντάξεων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com