Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Έρχεται ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω ΗΔΙΚΑ για περιουσιακά στοιχεία οφειλετών

Τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της ΗΔΙΚΑ, ώστε οι τράπεζες να αντλούν από εκεί τα περιουσιακά στοιχεία οφειλετών και εγγυητών, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Δραγασάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ Γ. Καρρά. 



Ο υπουργός είπε, μάλιστα, ότι εντός των επόμενων ημερών επίκειται σύσκεψη στο υπουργείο με τις Διοικήσεις των Τραπεζών, ενώ όπως είπε, εξετάζεται ακόμα να δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να μπορούν να πάρουν την πρωτοβουλία για ένταξη οφειλετών στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη. 

"Ίσως υπάρχουν και θέματα μη πληροφόρησης. Λέμε, λοιπόν, να δώσουμε το δικαίωμα και στην τράπεζα, που ξέρει τον πελάτη, ξέρει ότι δεν μπορεί να πληρώσει, να μπορεί και αυτή να πάρει την πρωτοβουλία και να αιτηθεί την ένταξη του οφειλέτη στον νόμο. Πιστεύω ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει", τόνισε ο υπουργός.

Όπως είπε ο κ. Δραγασάκης, για να μπει σήμερα κάποιος σε ρύθμιση οφειλών, έπρεπε να διαπιστωθούν τα περιουσιακά του στοιχεία και γινόταν χειρωνακτικά. "Σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, έναν δημόσιο φορέα, θα δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα και εδώ, ούτως ώστε αυτή η διαδικασία να είναι αυτόματη", ανέφερε.

Κρατώντας κάποιες επιφυλάξεις για το εάν μπορούν και οι εγγυητές να προστατευτούν με το ίδιο νομικό πλαίσιο των πρωτοφειλετών, ο υπουργός είπε: "Θα δούμε. Δεν θυμάμαι αν απαιτεί κάποια νομοθετική ή άλλη ρύθμιση ή αν μπορεί να γίνει ad hoc. Εντός των επόμενων ημερών έχουμε μία σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης, για να συζητήσουμε με τις διοικήσεις των τραπεζών αυτά τα μέτρα". Και επικεντρώνοντας στη δυνατότητα το Δημόσιο να καταβάλλει τις δόσεις ρύθμισης ‘κόκκινου δανείου’ αντί του οφειλέτη όταν αυτός έχει πλήρη αδυναμία καταβολής οφειλής, ο κ. Δραγασάκης είπε: "Μιλάμε για μία δέσμη μέτρων τα οποία ήδη προχωρούν, γιατί επαναλαμβάνω ότι η Κυβέρνηση επείγεται περισσότερο να ενεργοποιηθεί αυτή η δυνατότητα".

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε για τους εγγυητές ότι καλύπτονται "όταν υποβάλλουν αυτοτελή αίτηση στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη και τότε  αντιμετωπίζονται ως ανεξάρτητος οφειλέτης, με την έννοια ότι τα χρέη,  δηλαδή τόσο αυτά που απορρέουν από την εγγύησή  υπέρ του πρωτοφειλέτη, όσο και τα τυχόν ατομικά χρέη, ρυθμίζονται αποκλειστικά στο πρόσωπό του, ανεξάρτητα από το εάν έχουν ρυθμιστεί ως προς το πρόσωπο του πρωτοφειλέτη".

Εκφράζω την πολιτική βούληση ότι συμφωνούμε ότι πρέπει να καλύπτεται και ο εγγυητής, εάν υπάρχει οποιαδήποτε δυσκολία, να δούμε μήπως θέλει ερμηνεία ή συμπλήρωση, τόνισε ο υπουργός.

Ο ίδιος διαχώρισε τους οφειλέτες σε 3 κατηγορίες: Όσους ενώ έχουν, δεν πληρώνουν, τους "συνειδητούς" ή "στρατηγικούς κακοπληρωτές" και που είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος να τους εντοπίσουμε. Όσους θέλουν να πληρώσουν και ενδεχομένως μπορούν, αλλά όχι το σύνολο της υποχρέωσής τους. "Γι’ αυτό και υπάρχει ο Κώδικας Δεοντολογίας και όσα προβλέπει ο νόμος".
Και μία τρίτη ομάδα, η οποία δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τη μειωμένη δόση, γιατί έμεινε άνεργος και ο οφειλέτης και η σύζυγός του ενδεχομένως, διότι καταστράφηκε πλήρως.

"Αυτή η τρίτη κατηγορία είναι που μας ενδιαφέρει περισσότερο, ακριβώς διότι δεν υπάρχει καμία διέξοδος και γι’ αυτό ήταν επιτυχία που πετύχαμε αυτή τη ρύθμιση, διότι ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης", είπε ο υπουργός Οικονομίας. "Και εδώ, όμως, δυστυχώς έχουμε προβλήματα, που εμποδίζουν την εφαρμογή της. Τα μελετούμε αυτά τα προβλήματα και προχωρούμε σε αλλαγές  οι οποίες ελπίζουμε να βελτιώσουν το αποτέλεσμα". 
 
website counter
friend finderplentyoffish.com