Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ και ΔΕΚΟ δεν πληρώνουν… φράγκο σε ιδιώτες

Μηδενικό είναι, κατά το πρώτο δίμηνο του 2018, το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες που αποπλήρωσαν τα Νοσοκομεία (χρωστούν 439 εκατ. ευρώ), ο ΕΟΠΥΥ (οφείλει 585 εκατ. ευρώ) και οι ΔΕΚΟ (350 εκατ. ευρώ). 



Αυτό προκύπτει από το μηνιαίο Δελτίο του ΥΠΟΙΚ με τις Ενισχύσεις/Επιχορηγήσεις –Πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων Γενικής Κυβέρνησης και εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης για τον Φεβρουάριο 2018.

Συνολικά τον μήνα Φεβρουάριο, εξοφλήθηκαν μόνο 30,4 εκατομμύρια ευρώ οφειλών φορέων του Δημοσίου (το υπουργείο Οικονομικών καταγραφεί μία πολύ χαμηλή ροή πληρωμών μόλις 1,2 εκατομμύρια από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και 29,1 εκατομμύρια από τους υπόλοιπους φορείς κοινωνικής ασφάλισης).

Στο ποσό αυτό των οφειλών πρέπει να προστεθούν και 4,7 εκατ. ευρώ από εκκρεμείς επιστροφές φόρων και ακόμα 49,8 εκατομμύρια ευρώ από εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που αποπληρώθηκαν τον Φεβρουάριο.

Έκρηξη χρεών

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που ανακοινώθηκαν σήμερα και καταγράφουν αυτή την πολύ χαμηλή ροή πληρωμών, εξηγούν και τις προ ημερών ανακοινώσεις για την "έκρηξη" στο συνολικό υπόλοιπο των κρατικών οφειλών προς ιδιώτες, οι οποίες μετά από μία αποκλιμάκωση πολλών μηνών, εκτοξεύτηκαν ξανά τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δημοσιεύσει το υπουργείο Οικονομικών για τον μήνα Φεβρουάριο (και επαναλαμβάνονται στη σημερινή ανακοίνωση συνοδευόμενα από τις πληρωμές του ίδιου μήνα), κατεγράφη αύξηση 237 εκατ. ευρώ στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες: Διαμορφώνονται στα 3,39 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου, έναντι 3,153 δισ. ευρώ ένα μήνα πριν.

Ανά κατηγορία, οι οφειλές των φορέων του λεγόμενου ως "στενού και του "ευρύτερου" Δημόσιου ήταν μεγάλη: Από τα 2,46 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο έφτασαν στα 2,61 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2018. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων που σε αξία φτάνουν πλέον στα 776 εκατ. ευρώ, έναντι 692 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τις εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις.

Η επιτάχυνση της πορείας εξόφλησής τους θα έχει ειδική σημασία τους επόμενους μήνες, καθώς από αυτή θα κριθεί η καταβολή της υποδόσης της 3ης αξιολόγησης της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό είναι διαθέσιμο από την 1η Μαΐου έως και την 15η Ιουνίου, σύμφωνα με την απόφαση του ESM.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com