Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Η μεγάλη αλλαγή στις προτιμήσεις

Η είσοδος της Ελλάδας στην οικονομική κρίση, με τα πρώτα σημάδια να φαίνονται το 2008 και από το 2010 με την είσοδό μας στα μνημονιακά προγράμματα, άλλαξε το οικονομικό μοντέλο και μαζί τον προσανατολισμό των παιδιών μας και τις επιλογές σπουδών που έκαναν.


Οι υποψήφιοι που επέλεγαν τις πολυτεχνικές σχολές προτιμούσαν τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Η/Υ και σε απόσταση αναπνοής τους Πολιτικούς Μηχανικούς. Έτσι το 2008 τους πρώτους επέλεξαν ως πρώτη επιλογή στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο 1180 υποψήφιοι, ενώ τους Πολιτικούς Μηχανικούς επέλεξαν 1087 υποψήφιοι, δηλαδή με διαφορά 93 πρώτων προτιμήσεων υπερίσχυσαν οι Ηλεκτρολόγοι στις πρώτες προτιμήσεις.
Και μετά ήρθε η κρίση. Το ζοφερό 2012 και το 2013, με το φόβο του Grexit να κυριαρχεί, η σκέψη των παιδιών μας ήταν να φύγουν στο εξωτερικό, όσο πιο καλά «εξοπλισμένοι» μπορούσαν. Η οικοδομή και τα οδικά έργα είχαν νεκρώσει και οι επιλογές των υποψηφίων άλλαξαν δραματικά. Οι 1087 υποψήφιοι που επέλεξαν τους Πολιτικούς Μηχανικούς το 2008 έγιναν μόλις 465 το 2013, με τον κατήφορο να συνεχίζεται αμείωτος μέχρι σήμερα. Παρόμοια πτωτική πορεία, αν και πιο συγκρατημένα, ακολούθησαν και οι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί. Τα παιδιά που προτιμούν την Αρχιτεκτονική είναι πιο καλλιτεχνικές φύσεις, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται λιγότερο από τις οικονομικές εξελίξεις. Έτσι η ζήτηση και στους Αρχιτέκτονες μειώθηκε, αλλά πιο ήπια από ότι στους Πολιτικούς Μηχανικούς. Όπως βλέπουμε στο διάγραμμα η ζήτηση για τους Πολιτικούς Μηχανικούς και τους Αρχιτέκτονες είναι οι μόνες δύο γραμμές που παρουσιάζουν κάθοδο, ήπια οι Αρχιτέκτονες, πολύ μεγάλη οι Πολιτικοί Μηχανικού, που έφτασαν το 2017 να αποτελούν την πρώτη επιλογή μόλις 231 υποψηφίων.
Η επιλογή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ ως πρώτη προτίμηση σημείωσε μεγάλη αύξηση από το 2011 μέχρι το 2013, παρουσιάζοντας κάμψη μετά, παραμένουν όμως πάντα πολύ υψηλότερα από την αρχή της κρίσης.
Σχεδόν συνεχή αύξηση παρουσιάζουν οι πρώτες προτιμήσεις για τις σχολές των Μηχανολόγων Μηχανικών και των Χημικών Μηχανικών, που παλαιότερα παρουσίαζαν πολύ μικρότερη ζήτηση σε σχέση με τους Πολιτικούς Μηχανικούς και τους Αρχιτέκτονες. Τώρα πια έχουν πολύ μεγαλύτερη ζήτηση από τους Πολιτικούς Μηχανικούς και τους Αρχιτέκτονες, πράγμα που δείχνει τι πιστεύουν οι υποψήφιοι για το μέλλον τους και το μέλλον της Ελλάδας.  Πιστεύουν ότι περισσότερες πιθανότητες έχει κάποιος να βρει εργασία, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, στους ανερχόμενους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας, αφού Ηλεκτρολόγοι, Μηχανολόγοι και Χημικοί Μηχανικοί βρίσκονται στην καρδιά των τεχνολογικών εξελίξεων, αλλά και την άποψη για το μέλλον της Ελλάδας, που δεν το βλέπουν πια στον κατασκευαστικό τομέα.
Η αλήθεια είναι ότι ο κατασκευαστικός κλάδος ήταν πάντα υπερμεγέθης στην Ελλάδα, όμως η σημερινή κατάσταση πιθανόν να μην έχει καμία σχέση με την κατάσταση του κλάδου την επόμενη δεκαετία. Το πρόβλημα με τους υποψηφίους είναι ότι επιλέγουν με βάση τα σημερινά δεδομένα, ενώ θα βγουν στην αγορά εργασίας σε περίπου μια δεκαετία, που τα πράγματα πιθανόν να είναι διαφορετικά.
Οι υποψήφιοι, όμως, θεωρούν, όπως δείχνουν οι προτιμήσεις τους, περισσότερες τις ευκαιρίες στην τεχνολογική εξέλιξη, ακόμη και για την Ελλάδα, που μένει πίσω στην 4η βιομηχανική επανάσταση, και αυτό επιλέγουν ποντάροντας στην ευθυγράμμιση της οικονομίας μας με την παγκόσμια οικονομία.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com