Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Τράπεζες, διαφθορά και Δημόσιο κρίνουν την υπόθεση "χρέος"

Η υπόθεση "χρέος" και μετα-μνημονιακή επιτροπεία συνδέονται άμεσα με τρία πεδία: τις τράπεζες, τη διαφθορά και την αναδιάταξη του Δημοσίου. 



Ο λόγος για τα προαπαιτούμενα τα οποία, μαζί με τους δημοσιονομικούς στόχους και με ένα δεσμευτικό πλάνο ιδιωτικοποιήσεων, θα κρίνουν αν η Ελλάδα θα περνά τις τρίμηνες μετα-μνημονιακές "εξετάσεις" της ειδικής εποπτείας που υφαίνεται. Και που, κατά τον ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ονομάζεται "παρακολούθηση".

Το "περίεργο" με τα συγκεκριμένα προαπαιτούμενα είναι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, ότι, "ενώ παρεμβάσεις όπως η αξιολόγηση στο Δημόσιο και η διαφθορά είναι κομβικής σημασίας για τους δανειστές, δεν έχουν ανέβει ψηλά στον διαπραγματευτικό διάλογο τους "θεσμούς” για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης". Και οι ίδιες πηγές ως μία από τις ερμηνείες που δίδουν είναι ότι αυτές οι παρεμβάσεις "στρώνουν το χαλί της ενισχυμένης μετα-μνημονιακής εποπτείας στη χώρα".

Το "κλειδί" είναι ότι ικανοποιείται η κυβέρνηση με το να μην ενταχθούν νέες παρεμβάσεις. Απλώς "θα υποσχεθεί (σε δανειστές και αγορές) να ολοκληρώσει τις ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις του Μνημονίου", εξηγούν οι ίδιες πηγές...

Όσον αφορά το δημοσιονομικό πακέτο, τις τράπεζες και τις ιδιωτικοποιήσεις, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. "Υπάρχουν λόγοι για ισχυρές πιέσεις στην 4η αξιολόγηση, αφού τα μέτρα αυτά έχουν αντίκτυπο στα λεφτά που θα δώσουν οι δανειστές και ο ESM", αναφέρουν διαπραγματευτικές πηγές. Ωστόσο, εξηγούν ότι είναι δεδομένο ότι και οι τράπεζες θα παρακολουθούνται διαρκώς, αλλά και στο πεδίο των δημοσιονομικών μέτρων/εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευθεί και θα ελέγχεται διαρκώς...

Tο μήνυμα Γιούνκερ

Τα παραπάνω προαπαιτούμενα έγιναν ξεκάθαρα και μέσα από την ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Πέμπτη. Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε χαρακτηριστικά από την Αθήνα ότι "θα ήθελα να σας εξορκίσω να συνεχίσετε τις προσπάθειες και να μην αφήσετε να πάνε χαμένα τα αποτελέσματα που μπορέσατε να έχετε τα τελευταία χρόνια με τόσες θυσίες". Για τις υποχρεώσεις της χώρας τη μετα-Μνημόνιο εποχή επισήμανε ότι "θα πρέπει οπωσδήποτε να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις", αλλά και οι "δημοσιονομικές πολιτικές που έχουν αναληφθεί".

Έκανε σαφές ότι "θα πρέπει επίσης να αρθούν και να θεραπευτούν όλες οι παθογένειες", καταγράφοντας ένα κομβικό τρίπτυχο:

1. "Πρέπει το κράτος να μην είναι μόνο πάροχος υπηρεσιών, να μην είναι μόνο ένας εργοδότης".

2. "Η χώρα έχει ανάγκη από υγιείς τράπεζες στην υπηρεσία της ανάπτυξης για το γενικότερο συμφέρον και όχι μόνο για την εξυπηρέτηση των ιδίων συμφερόντων".

3. "Πρέπει οπωσδήποτε, μια κι έξω, να εκριζωθεί η διαφθορά".

Και ως αντιστάθμισμα, είπε, πρέπει "οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όσον αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το χρέος. Pacta sunt servanda!", δηλαδή "οι συμφωνίες είναι τηρητέες", ανέφερε...
 
website counter
friend finderplentyoffish.com