Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Μαρτύριο χωρίς τέλος για τους επαγγελματίες από τον ΕΦΚΑ

Ατελείωτη φαίνεται πως είναι η ταλαιπωρία των ελευθέρων επαγγελματιών από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), παρά τον -σχεδόν- ενάμιση χρόνο της λειτουργίας του. 



Απανωτές αναβολές στους συμψηφισμούς των εισφορών του 2017, αλλαγές στις εισφορές των διαχειριστών Εταιρειών, νέες εισφορές στους αμειβόμενους με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης, αναδρομικές εισφορές για επικουρικό –εφάπαξ, αλλά και συμψηφισμοί των εισφορών του 2018 συνθέτουν το τοπίο για τους αυταπασχολούμενους μέχρι το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Και αυτό ενώ αναμένεται εντός του επόμενου ή μεθεπόμενου μήνα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη των ίδιων αυτών εισφορών.

1)  Τελευταίο "επεισόδιο" στην αναστάτωση η οποία συνεχίζεται στις σχέσεις ΕΦΚΑ – αυταπασχολουμένων  ήταν η αναβολή της ανάρτησης των ειδοποιητηρίων για τους συμψηφισμούς των εισφορών του 2017.       

Αντί για τα μέσα του τρέχοντος μηνός, τα σχετικά ειδοποιητήρια αναμένεται να αναρτηθούν είτε στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, είτε στις αρχές της επομένης. Έτσι η προθεσμία εξόφλησής τους  μετατίθεται για τις 4 Μαΐου ή και αργότερα.  Ως αποτέλεσμα καθυστερεί και η καταβολή όχι μόνο της 1ης (από τις 5) δόσης της εξόφλησης των χρεωστικών υπολοίπων (όσων δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015), αλλά και των τρεχουσών εισφορών του Μαρτίου 2018. Αυτό θα έχει ως συνέπεια για τον ΕΦΚΑ και γενικότερα για τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης την προσωρινή (μιας και αυτή θα αντισταθμισθεί τους επόμενους μήνες) απώλεια εσόδων ύψους 160 εκατ. ευρώ για τον μήνα Απρίλιο.

Η μετάθεση της προθεσμίας καταβολής των εισφορών του Μαρτίου ενδεχομένως να μετακινήσει και τις προθεσμίες καταβολής των επόμενων μηνών.  Δηλαδή οι εισφορές Απριλίου να πρέπει να καταβληθούν αρχές Ιουνίου, αντί για τέλη Μαΐου.

2) Σύμφωνα με πρόσφατη υπουργική εγκύκλιο, από 1η Ιουνίου 2018, οι εταίροι των Ομόρρυθμων και Ετερόρρυθμων Εταιρειών, των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης, αλλά και των πολυπρόσωπων Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών που είναι ταυτόχρονα διαχειριστές τους, δεν θα καταβάλλουν εισφορές 26,9% επί της αμοιβής τους, αλλά θα υπαχθούν στο καθεστώς των εισφορών των μισθωτών (τέως ΙΚΑ).

3) Εξάλλου, εκκρεμεί η έκδοση της εφαρμοστικής εγκυκλίου για την επιβολή των εισφορών 26,9% επί των καθαρών αποδοχών όσων αμείβονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης.

Υπενθυμίζεται πως οι εισφορές αυτές ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2018. Δεδομένου  πως ήδη έχουν περάσει τέσσερις μήνες έκτοτε, η καταβολή των εισφορών –όποτε και αν καθορισθεί από το Υπουργείο η ημερομηνία έναρξης πληρωμών-  θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα και έτσι θα πρέπει να πληρωθούν και οι προηγούμενοι μήνες αρχής γενομένης από τον περασμένο Ιανουάριο.

4) Παράλληλα, ουδέν νεότερον υπάρχει για το πότε θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές των αυταπασχολούμενων υπέρ της επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ. Σύμφωνα με ορισμένα σενάρια, οι σχετικές αναρτήσεις αναμένονται εντός του καλοκαιριού ή το αργότερο το Φθινόπωρο. Στο μεταξύ, πάντως, το ΕΤΕΑΕΠ έχει προϋπολογίσει  ανείσπρακτα προς το παρόν έσοδα από αυτές τις εισφορές από το 2017, αλλά και για το 2018…

Οι συγκεκριμένες εισφορές ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2017. Ωστόσο, δεν επιβλήθηκαν το 2017, αλλά ούτε το 2018. Έτσι, τα ειδοποιητήρια, όταν αυτά αναρτηθούν, θα προβλέπουν διπλή επιβάρυνση, καθώς θα αφορούν τις τρέχουσες μηνιαίες εισφορές για το 2018 (βάσει του 85% του καθαρού εισοδήματος 2016 και των καταβληθεισών εισφορών το 2017 ) και 1 από τις 12  αναδρομικές μηνιαίες  εισφορές για το 2017.  Την ίδια ώρα, οι δικηγόροι έχουν ζητήσει την κατάργηση αυτών των εισφορών και την έξοδο τους από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, προκειμένου να συστήσουν δικό τους Επαγγελματικό Ταμείο.

5)  Τέλος, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, αναμένεται ο συμψηφισμός και των εισφορών του 2018.

Συγκεκριμένα, θα επανϋπολογισθούν με βάση το 85% του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος του 2017 συν τις καταβλητέες εισφορές του 2017 με βάση το καθαρό εισόδημα του 2016. Για όσους προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο (σ.σ. λόγω θετικής διαφοράς καταβληθεισών – καταβλητέων εισφορών), αυτό θα πρέπει να εξοφληθεί. Για όσους προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο, τότε αυτό θα επιστραφεί στους ασφαλισμένους, εφόσον δεν έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ. Σ’ αυτήν την περίπτωση οι επιστροφές θα συμψηφισθούν με τις οφειλές.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com