Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

ΟΟΣΑ: Αυξημένα βάρη από φόρους και εισφορές για τα ελληνικά νοικοκυριά

Aυξανόμενα βαίνουν τα φορολογικά βάρη για τα ελληνικά νοικοκυριά, όπως επιβεβαιώνει και νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Μάλιστα για τις οικογένειες με δύο παιδιά, στις οποίες εργάζεται ένα μέλος, η Ελλάδα τη δεύτερη υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση. 



Αναλυτικότερα, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ αποκαλύπτουν ότι στις οικογένειες δύο παιδιών με ένα μισθό η φορολογική «σφήνα», όπως την ονομάζει, ήταν στο 39,4% στη Γαλλία, με την Ελλάδα, την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ακολουθούν με ποσοστά μεταξύ 38% και 39%. Οι χαμηλότερες επιβαρύνσεις σε αυτή την κατηγορία καταγράφονται στη Ζηλανδία (6,4%), τη Χιλή (7%) και την Ελβετία (9,1%).

Στην Ελλάδα φόροι εισοδήματος και εισφορές των εργαζομένων τρώνε το 26% του μισθού, ενώ εάν προσθέσουμε και τις εισφορές των εργοδοτών η επιβάρυνση ανέρχεται στο 40,8%. Η χώρα μας εμφανίζει το 14ο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών- μελών του ΟΟΣΑ και αρκετά υψηλότερο του μέσου όρου, που διαμορφώνεται στο 35,9%. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του οργανισμού η επιβάρυνση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Στην περίπτωση της Ελλάδας είναι 0,31%, εκ των μεγαλύτερων μετά της Τουρκίας (+0,4%), της Τσεχίας (+0,36%) και του Μεξικού (+0,34%) και ενώ συνολικά στη ζώνη των μελών του οργανισμού καταγράφεται πτώση κατά 0,13%.

Για μεμονωμένα άτομα (χωρίς παιδιά) το 2017 τα υψηλότερα ποσοστά επιβάρυνσης καταγράφονται στο Βέλγιο (40,5%), τη Γερμανία (39,3%), τη Δανία (35,8%), ενώ τα χαμηλότερα στη Χιλή (7%), το Μεξικό (11,2%) και την Κορέα, με το μέσο όροστον ΟΟΣΑ να είναι στο 25,5%.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com