Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Τι σημαίνει η ηλεκτρονική τιμολόγηση για όλους

Ακούγεται πολλά χρόνια. Έχουν γίνει διάφορες πιλοτικές απόπειρες εφαρμογής, αλλά φαίνεται πλέον ότι πλησιάζει η ώρα για την καθολική εφαρμογή του μέτρου. Για την έκδοση τιμολογίων αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο και τη διασύνδεση της έκδοσης των τιμολογίων με το Taxis o λόγος.



Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εμφανίζεται αποφασισμένη να κάνει το βήμα προς την κατεύθυνση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης προκειμένου να αλλάξει την καθημερινότητα επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών αλλά και να διασφαλίσει τα φορολογικά έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με όσα είπε πρόσφατα ο διοικητής της Αρχής κ. Γ. Πιτσιλής, "την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια συνάντηση με τους μεγάλους φορείς της αγοράς έτσι ώστε να δούμε, πρώτα απ’ όλα, την ευχέρεια μιας πιλοτικής εφαρμογής, αν είναι δυνατόν να γίνει από το 2019 και μέχρι καθολικής εφαρμογής, εφόσον και οι υποδομές το επιτρέψουν, από την 1/1/2020".

Την υποχρεωτική καθολική ηλεκτρονική τιμολόγηση εφήρμοσε από την αρχή του έτους η Ιταλία και αντιπροσωπεία της ΑΑΔΕ επισκέφθηκε πρόσφατα τη γειτονική χώρα διαπιστώνοντας πολλά θετικά στοιχεία από την εφαρμογή του μέτρου.

Τι είναι όμως η ηλεκτρονική τιμολόγηση; Είναι η έκδοση και η διασύνδεσή της με τις υποδομές του Taxis. Είναι η έκδοση τιμολογίων σε ψηφιακή μορφή με άμεση ενημέρωση σε ψηφιακή μορφή του βιβλίου Εσόδων και Εξόδων των συναλλασσόμενων   επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Με τον τρόπο αυτό, απαλλάσσονται οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες από τον βραχνά της τήρησης βιβλίων αλλά και την υποχρέωσης υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών πελατών, των γνωστών ΜΥΦ.

Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται το κόστος των επιχειρήσεων για τη συμμόρφωσή τους με τυπικούς φορολογικούς κανόνες.

Υπάρχει και το όφελος από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Κατ’ αρχάς δεν θα είναι εφικτή η έκδοση τιμολογίων από ανύπαρκτους φορολογούμενους, μια πρακτική που ακολουθείται για την συμπίεση των κερδών των επιχειρήσεων και την κλοπή ΦΠΑ. Παράλληλα, η εφορία θα αποκτήσει ένα πολύτιμο εργαλείο για την καταπολέμηση των εικονικών τιμολογίων καθώς θα μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την έκδοση εντοπίζοντας συναλλαγές με υψηλή επικινδυνότητα για εικονικότητα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com