Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Έρχονται τα πρώτα ειδοποιητήρια με τους συμψηφισμούς εισφορών

Μετά τις 22 Απριλίου θα αρχίσουν να αποστέλλονται σε 1,4 εκατ. ασφαλισμένους αυτοαπασχολούμενους, επιστήμονες, αγρότες και ελευθέρους επαγγελματίες τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ στα οποία θα καταγράφονται οι πρώτοι συμψηφισμοί των ασφαλιστικών εισφορών του 2017.



Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) αναμένεται να λάβουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα ηλεκτρονικά αρχεία με τις φορολογικές εκκαθαρίσεις της προηγούμενης χρονιάς από την ΑΑΔΕ, ώστε να προχωρήσουν στη συνέχεια στην επεξεργασία των στοιχείων και στην αποτύπωση των αποτελεσμάτων των συμψηφισμών.

Το αρμόδιο υπουργείο εκτιμά ότι το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών που κατέβαλε την κατώτατη ασφαλιστική εισφορά δεν θα έχει επιπτώσεις, δηλαδή αυξήσεις, από τον συμψηφισμό των εισφορών μεταξύ των ετών 2016 (αφορά τη χρήση του 2015) και 2017 (αφορά τη χρήση του 2016).

Ο νέος τρόπος υπολογισμού

Επισημαίνεται ότι την περσινή χρονιά ήταν η πρώτη φορά που καταργήθηκε το σύστημα των ασφαλιστικών κλιμάκων (ασφαλιστικών κλάσεων) που ίσχυε επί δεκαετίες και αντικαταστάθηκε από τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου. Όπως εκτιμούν αρμόδια στελέχη του υπουργείου, δεν υπάρχουν πολλοί ασφαλισμένοι από το σύνολο του 1,4 εκατ. αυτοαπασχολουμένων που πλήρωσαν παραπάνω, αφού το 22% των ελεύθερων επαγγελματιών, το 30% των αγροτών και το 24% των αυτοαπασχολούμενων προχώρησε σε μερικές καταβολές το 2017, διότι γνώριζαν τα πραγματικά εισοδήματά τους για το 2015 και το 2016.

Στον αντίποδα, στους μεγάλους χαμένους, δηλαδή σε αυτούς που θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, συγκαταλέγονται όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι δήλωσαν στις φορολογικές δηλώσεις του 2016 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015. Αυτοί υπολογίζονται περίπου στο 20% του συνόλου και θα κληθούν να καταβάλλουν από τον Μάιο επιπλέον εισφορές. Δηλαδή, όταν θα πληρώσουν την πρώτη από τις πέντε συνολικά μηνιαίες δόσεις που προβλέπονται για την εξόφληση του χρεωστικού υπολοίπου το οποίο θα προκύψει από τους συμψηφισμούς των εισφορών του 2017. Όσοι, όμως, θα έχουν από τη διαδικασία του συμψηφισμού των ασφαλιστικών εισφορών πιστωτικό υπόλοιπο, θα λάβουν εφάπαξ επιστροφή χρημάτων μέσω του τραπεζικού λογαριασμού που δήλωσαν στον ΕΦΚΑ, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν άλλες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προκύπτει ότι το 2016, όταν ίσχυαν ακόμη οι ασφαλιστικές κλάσεις ή κλίμακες, το ποσοστό των μη μισθωτών που πλήρωσε εισφορές έως 200 ευρώ μηνιαίως ήταν 27%. Αντίθετα, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το 2017, με την κατάργηση των ασφαλιστικών κλάσεων, το ποσοστό των μη μισθωτών που πλήρωσε εισφορές έως 200 ευρώ μηνιαίως ανήλθε σε 86,8% (περίπου 1,2 εκατομμύριο ασφαλισμένοι). Το 2018, το ποσοστό των μη μισθωτών που καλούνται να καταβάλουν εισφορές έως 200 ευρώ μηνιαίως ανέρχεται σε 87,7% (περίπου 1,23 εκατομμύριο ασφαλισμένοι). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου υπουργείου, με το προηγούμενο καθεστώς του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που ίσχυε μέχρι 31/12/2016 η εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων (τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΑ, τ. ΟΓΑ) ήταν στο 50% ή και χαμηλότερα, ενώ πέρυσι η εισπραξιμότητα στον πρώην ΟΑΕΕ άγγιξε το 70,52%, στον πρώην ΟΓΑ το 68,66%, στον πρώην ΤΑΝ το 73,11% και στο πρώην ΤΣΑΥ το 91,49%.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com