Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Θεσσαλονίκη: Πιο αισιόδοξες για το μέλλον οι επιχειρήσεις

Μεγαλύτερη αισιοδοξία και υψηλότερες προσδοκίες για το επόμενο διάστημα και για το μέλλον εκφράζονται το 2018, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, από τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, κυρίως, από τη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και το λιανεμπόριο, σύμφωνα με το βαρόμετρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.



Μείωση της «απαισιοδοξίας» εμφανίζεται και στον κλάδο των κατασκευών, σχετικά βελτιωμένη εμφανίζεται και η «πρόθεση απασχόλησης ανθρώπινου δυναμικού», ωστόσο τα νοικοκυριά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες και περιορισμένη ρευστότητα, παρόλο, που σε επιμέρους δείκτες εμφανίζονται σημάδια βελτίωσης της κατάστασής τους.

Το «Βαρόμετρο» του ΕΒΕΘ παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του «MoneyShow» Θεσσαλονίκης. Παρουσιάστηκε η 19η εξαμηνιαία μέτρηση (του δεύτερου δεκαπενθήμερο του Μαρτίου 2018), ενώ ταυτόχρονα έγινε και μία διαχρονική παρουσίαση (2009 - 2018) των ευρημάτων του την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα συμπεράσματα, του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου 2018, οι θετικότερες προβλέψεις της βιομηχανίας εκφράζονται μέσω του «Δείκτη των Προσδοκιών της Βιομηχανίας», ο οποίος - «για πρώτη φορά από την έναρξη των μετρήσεων του Βαρομέτρου» - κινείται σε «θετικό έδαφος», προσεγγίζοντας το +4, έναντι του -6 του Σεπτεμβρίου του 2017. «Ιστορική» επίδοση, από την έναρξη των μετρήσεων του Βαρόμετρου, από το 2009, καταγράφει και ο «Δείκτης Προσδοκιών των Υπηρεσιών» που εμφανίζεται μειωμένος, φέτος, κατά δεκατρείς μονάδες (στο -1, έναντι -14 τον Σεπτέμβριο του 2017).

Την «καλύτερη διαχρονικά» επίδοση στη δεκαετία σημειώνει και ο «Δείκτης Προσδοκιών Λιανεμπορίου», ενώ «μείωση της απαισιοδοξίας» εμφανίζεται φέτος και στον κλάδο των κατασκευών. Αντίστοιχα, σε ότι αφορά τα νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης, αναφορικά με την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης τους, ο αντίστοιχος δείκτης το τελευταίο δωδεκάμηνο βρίσκεται στο -32, που είναι και η καλύτερη επίδοση από τον Σεπτέμβριο του 2009.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com