Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Η στρατηγική της «σημαίας» στο Αιγαίο

Η νεότερη παρέμβαση της Άγκυρας, δια στόματος Γιλντιρίμ, εντάσσεται στο πλαίσιο της προφανούς επιλογής της Τουρκίας να συντηρεί σχεδόν σε καθημερινή βάση πλέον μια ελεγχόμενη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.



Η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού είχε στόχο να ξυπνήσει μνήμες από την περίοδο των Ιμίων, πριν απ΄ όλα, με το βλέμμα στο εσωτερικό ακροατήριο της χώρας.

Επιπλέον, σε μια προσπάθεια της Τουρκίας να καθιερώσει γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Απώτερος στόχος είναι η άσκηση πίεσης στην Ελλάδα προκειμένου να τη σύρει σε διμερείς διαπραγματεύσεις για θέματα που κατά τα άλλα δεν υφίστανται ως τέτοια μέσα από το διεθνές δίκαιο.

Σημειωτέον, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει συμπλεύσει με την εθνικιστική πτέρυγα του πολιτικού συστήματος στην Τουρκία εν όψει των προεδρικών εκλογών το 2019 και εν μέσω παράλληλων πολλαπλών μετώπων για την τουρκική εξωτερική πολιτική, μεταξύ των οποίων το συριακό ζήτημα και η προοπτική δημιουργίας ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους με τη στήριξη των ΗΠΑ.

Η αμείωτη πίεση της Άγκυρας υποχρεώνει την ελληνική πλευρά να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση, διασφαλίζοντας πόρους, δυνάμεις και συμμαχίες απέναντι σε μια δύσκολη γείτονα με έναν απρόβλεπτο ηγέτη.

Τα κύρια εργαλεία της Αθήνας δεν μπορούν να είναι άλλα από τη νηφαλιότητα και την πατριωτική υπευθυνότητα, την οργάνωση και τη σοβαρότητα σε όλα τα επίπεδα, μέσα σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον, γεμάτο παγίδες.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com