Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

«Κόντρα» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη συζήτηση του ν/σ για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Με την διαδικασία του επείγοντος, άρχισε στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με στόχο να ολοκληρωθεί η ψήφιση του.



Η κυβερνητική πλειοψηφία υπεραμύνεται του νομοσχεδίου, διαβεβαιώνοντας ότι διασφαλίζεται, τόσο η ενεργειακή κάλυψη της χώρας, όσο και οι χαμηλές τιμές προς τους καταναλωτές, αλλά και οι θέσεις εργασίας - ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για ξεπούλημα και διάλυση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση άκουσε την αγωνία των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών και θα προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές, ενώ μίλησε για ασφαλιστικές δικλείδες που υπάρχουν στο νομοσχέδιο για τη μετά λιγνιτική περίοδο. Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στη ΝΔ για τη στάση της, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να κλέψει το πρόγραμμα της για τις ιδιωτικοποιήσεις, που με το πρόσχημα της απελευθέρωσης της αγοράς οδήγησαν σε μονοπώλιο, όπως έγινε με την Ολυμπιακή και το άνοιγμα της ακτοπλοϊας με την κατάργηση του καμποτάζ.

«Δεν είμαστε ίδιοι. Ακόμα και αν αναγκαζόμαστε από την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να πάρουμε μέτρα για να σταματήσει το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη, εμείς προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις, και για τους εργαζομένους, και για τις τοπικές κοινωνίες, και για τη χώρα, δημιουργώντας αναπτυξιακές προοπτικές», επεσήμανε ο κ. Καματερός.

«Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αναδεικνύει το μέγεθος μιας μεγάλης πολιτικής απάτης. Δεν είναι η πρώτη φορά που καλούμαστε στην ολομέλεια από την κυβέρνηση να συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο που καμία σχέση δεν έχει με όσα προεκλογικά υποσχέθηκε», αντέτεινε από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Σκρέκας και πρόσθεσε: «Προεκλογικά ο κ. Τσίπρας μοίραζε φυλακές, απειλούσε με παραπομπή αυτών που θα υπογράψουν τη πώληση της ΔΕΗ, μίλαγε για εθνικό έγκλημα και υποσχόταν ότι θα επαναφέρει το δημόσιο έλεγχό της κατά 100%. Όμως έχετε κοντή μνήμη και ψηφίζετε ανάποδα από αυτά που λέγατε».

Ο κ. Σκρέκας υποστήριξε ακόμα, ότι επί της σημερινής κυβέρνησης, τα τρία τελευταία χρόνια η ΔΕΗ έχασε το πιο ακριβό περιουσιακό της στοιχείο - τον ΑΔΜΗΕ - ενώ αύξησε κατά δύο δισ. ευρώ επιπλέον τα ληξιπρόθεσμα χρέη της και μειώθηκε κατά 80% η χρηματιστηριακή της αξία.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com