Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Bloomberg: Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τα ελληνικά stress tests

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει πιθανότατα τα αποτελέσματα των stress test των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών στις 4 ή 5 Μαΐου, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΕ. Δίνει έτσι περιθώριο άνω των τριών μηνών στις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα πριν την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης.



Η ελληνική κυβέρνηση έχει εναπομείναντα κεφάλαια σχεδόν 20 δισ. ευρώ από το πακέτο στήριξης για να ενισχύσει τις τράπεζες. Εάν οι τράπεζες δεν χρειαστούν τα χρήματα, αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλες ανάγκες, όπως για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Το Bloomberg σημειώνει ότι αυξάνεται ολοένα περισσότερο η εμπιστοσύνη πως οι τράπεζες θα περάσουν το τεστ.

Δύο Έλληνες αξιωματούχοι με γνώση της υπόθεσης δήλωσαν στο Bloomberg πως τα τεστ θα δείξουν ότι οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια ακόμη και υπό το δυσμενές σενάριο. Η ΕΚΤ θα ζητήσει πιθανότατα από τις τράπεζες μεσοπρόθεσμα σχέδια ενίσχυσης κεφαλαίων για να μειώσει την εξάρτησή τους από τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις έναντι του ελληνικού κράτους, αλλά δεν θα τους ζητήσει να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους άμεσα, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε επίσης ότι τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη έτοιμα και πως οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών θα συζητήσουν τα τεστ την Τετάρτη και την Πέμπτη με την ΕΚΤ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com