Σάββατο 14 Απριλίου 2018

BofA: Πιθανότερος ένας αυστηρός μετα-μνημονιακός μηχανισμός εποπτείας

Ανάπτυξη 2% το 2018, με τους κινδύνους για είναι πιο ισορροπημένοι, βλέπει για την Ελλάδα η Bank of Αmerica σε έκθεσή της με τίτλο "Η αποφοίτηση της Ελλάδας από το πρόγραμμα".


Όπως επισημαίνει, οι επιδόσεις της χώρας σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη έως τώρα έχουν σταθερά εκπλήξει αρνητικά τις επίσημες προβλέψεις, ενώ τονίζει πως μια ισχυρότερη ανάκαμψη απαιτεί αποφασιστικές ενέργειες αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών. 
Η BofA βλέπει πολλά καλά νέα βραχυπρόθεσμα. Όπως λέει, η Ελλάδα επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους και ολοκληρώνει τις αξιολογήσεις του προγράμματος εγκαίρως. 
Όπως σημειώνει, δεν υπάρχουν μεγάλες λήξεις ομολόγων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν απειλή χρεοκοπίας και Grexit. Η ανάπτυξη είναι επιτέλους θετική, προσθέτει και σημειώνει πως αναμένει την αναδιάταξη του προφίλ των επίσημων δανείων προς τη χώρα και την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης έως το καλοκαίρι. Εκτιμά πως το πιθανότερο σενάριο μετά τον Αύγουστο είναι ένα αυστηρός μετα-μνημονιακός μηχανισμός εποπτείας, παρά ένα νέο πρόγραμμα ή μία προληπτική πιστωτική γραμμή. 
Παράλληλα, βλέπει βραχυπρόθεσμους κινδύνους που συνδέονται με το τι θα συμβεί μετά τον Αύγουστο. Όπως αναφέρει, υποθέτοντας πως η Ελλάδα θα έχει μια "καθαρή" έξοδο από τα προγράμματα προσαρμογής, η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τις αγορές ότι θα παραμείνει προσηλωμένη στους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και ότι δεν θα αρχίσει να αντιστρέφει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 
Ο πειρασμός παρέκκλισης από το συμφωνημένο σχέδιο θα μπορούσε να είναι μεγάλος, ειδικότερα εν όψει εκλογών μέσα στο επόμενο χρόνο, αναφέρει η BofA, προσθέτοντας πως περιμένει αυστηρή παρακολούθηση από πλευράς αγορών, προειδοποιώντας πως οποιαδήποτε πισωγυρίσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αρνητική αντίδραση. 
Εκτιμά επίσης πως οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις παραμένουν. Όπως σημειώνει, τα επόμενα χρόνια, οι αδύναμος κρίκος της Ελλάδας παραμένουν οι τράπεζες. Τα όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει τεράστιος και ο ρυθμός εκκαθάρισης πολύ αργός. Ευρύτερα, επισημαίνει πως έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μακροπρόθεσμα, αν εφαρμοστούν πιο σοβαρές δομικές μεταρρυθμίσεις. 

Για τα ομόλογα, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως με τον ίδιο τρόπο που άλλα ομόλογα της περιφέρειας είναι αντιμέτωπα με το τέλος προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, τα ελληνικά ομόλογα είναι αντιμέτωπα με τις προοπτικές πλήρους εξόδου από το πρόγραμμα ΕΕ/ΔΝΤ τον Αύγουστο. Θεωρεί πως αυτό που θα καθορίσει τις επιδόσεις και των ελληνικών ομολόγων θα είναι η δύναμη της οικονομικής προοπτικής στην Ευρωζώνη και η νέα στάση της ΕΚΤ αναφορικά με τις ενδείξεις για τη μελλοντική νομισματική πολιτική. 
Η BofA σημειώνει βλέπει ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για το QE για τα ελληνικά ομόλογα. Όπως αναφέρει, θα μπορούσαν να γίνουν δεκτά στο πρόγραμμα για μια πολύ μικρή περίοδο πριν τη λήξη του προγράμματος αν η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους επιτευχθεί πριν τη λήξη του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο. 
Αν τα ελληνικά ομόλογα περιληφθούν στο QE, υπάρχει μια πιθανότητα οι αγορές να συνεχιστούν και μετά το τέλος των αγορών καθαρών στοιχείων ενεργητικού, καθώς η ΕΚΤ θα μπορούσε να επανατοποθετήσει κεφάλαια από άλλους τίτλους που λήγουν σε ελληνικά ομόλογα. Υπολογίζουμε ότι ανώτατο επίπεδο ομολόγων που ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει, δεδομένου του ορίου του 33%, είναι 4 δισ. ευρώ, καταλήγει η Bank of America.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com