Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Οι λεπτομέρειες του deal του 1,1 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των F-16

Περισσότερες λεπτομέρειες για το deal με τις ΗΠΑ, ύψους 1,1 δισεκ. ευρώ, για την αναβάθμιση 85 F-16 σε έκδοση Viper έδωσαν το Σάββατο ανώτατες πηγές του υπουργείου Άμυνας.



Όπως μεταδίδει το skai.gr, η αναβάθμιση των 85 F-16 σε Viper, όταν ολοκληρωθεί, αναμένεται να αναβαθμίσει το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων και θα ενισχύσει την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας σε μια περίοδο τριβών με την Τουρκία.

Με βάση την απόφαση του ΚΥΣΕΑ νωρίτερα, σε έκδοση Viper θα αναβαθμιστούν συνολικά 85 F-16. Πρόκειται για τα 30 F-16 Block 52 Αdvance, και τα 55 Block 52+.

Οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας

Σύμφωνα με τις πηγές του Πενταγώνου, το συνολικό κόστος της συμφωνίας θα φτάσει τα 1,1 δισεκ. ευρώ.

-Η πρώτη δόση θα ανέλθει σε 40 με 50 εκατ. ευρώ
-Έως το 2021 η ετησία δόση δεν θα υπερβαίνει τα 120 εκατ. ευρώ περίπου λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων
-Η ολοκλήρωση προγράμματος του πρώτου αεροσκάφους θα διαρκέσει 22 μήνες με ορίζοντα επιστροφής στην Ελλάδα το 2020 - 2021
-Έπειτα θα υπάρξει γραμμή παραγωγής στην ΕΑΒ και ολοκλήρωση των εργασιών και των 85 μαχητικών έως το 2028

Οι αναβαθμίσεις στα ηλεκτρονικά του F-16

Η έκδοση Viper θα περιλαμβάνει σειρά αναβαθμίσεων στα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους, με σημαντικότερη εκείνη της τοποθέτησης ραντάρ AESA (Active Electronically Scanned Array).

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που θα φέρουν τα ελληνικά μαχητικά είναι η συλλογή δεδομένων LING 16, και ένα σύστημα σχεδιασμού πτήσεως (JMPS).

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης έναν προσομοιωτή πτήσεως F-16V, την αναβάθμιση δυο υπαρχόντων προσομοιωτών της Πολεμικής Αεροπορίας σε F-16V, αναβάθμιση 26 συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS I σε επίπεδο ASPIS II, εξοπλισμό υποστηρίξεως εδάφους, συστήματα ολοκληρώσεως των συστημάτων και δοκιμών, ανταλλακτικά.

Τι προβλέπει η αναβάθμιση

Ένα ή δύο αεροσκάφη θα αναβαθμιστούν εξ ολοκλήρου στις ΗΠΑ για να χρησιμοποιηθούν ως υποδείγματα για τις τεχνικές εργασίες, και στη συνέχεια μια σειρά από ηλεκτρονικά συστήματα θα κατασκευαστούν στις ΗΠΑ, θα έρχονται στην Ελλάδα, θα συναρμολογούνται και θα γίνονται οι υπόλοιπες κατασκευές και τροποποιήσεις που χρειάζονται.

Επίσης, στην Ελλάδα θα έρθει ομάδα Αμερικανών για δοκιμές εδάφους σε τρία ή τέσσερα F-16 για να επιλέξουν ένα από αυτά το όποιο θα φύγει για ΗΠΑ τον Αύγουστο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com