Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Die Zeit: Αρκετά πια με τους ελέγχους της Ελλάδας

Οι πιστωτές θα πρέπει να δείξουν «αλληλεγγύη» για να εξασφαλίσουν την ανάκαμψη της Ελλάδας και η Γερμανία θα πρέπει να αποδεχτεί αυτή την έκκληση αν θέλει να εμποδίσει την περαιτέρω διάβρωση της ευρωπαϊκής ιδέας, γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.



«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα πώς φαντάζεται την εποχή μετά το καλοκαίρι. Οι περαιτέρω έλεγχοι του προϋπολογισμού από το εξωτερικό δεν είναι επιθυμητοί, εντούτοις η κυβέρνησή του θέλει να τηρήσει τους συμφωνημένους στόχους. Ωστόσο, για να επιτευχθούν αυτοί οι δημοσιονομικοί στόχοι, η χώρα του χρειάζεται μια νέα συμφωνία για το χρέος», τονίζει η γερμανική εφημερίδα. «Πρέπει να βρούμε έναν μηχανισμό, o oποίος να ελαφρύνει το βάρος του χρέους», όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Η Die Zeit τονίζει επίσης ότι «τις ερχόμενες εβδομάδες, μέχρι το τέλος του Ιουνίου, θα αποφασιστεί εάν η εποχή της ελληνικής κρίσης θα οδηγηθεί σε ένα τέλος ή θα συνεχιστεί επ΄αόριστον. Από την άλλη πλευρά, τα τελευταία οκτώ χρόνια, ο καθένας και η καθεμία σε αυτή τη χώρα αντελήφθη ποιές είναι οι συνέπειες όταν δεν διατηρεί υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά. Όλη η χώρα έχει μάθει από αυτήν την κρίση. Τώρα είναι η ώρα αντί μόνο εξαναγκασμού να επιδειχθεί εμπιστοσύνη στους Έλληνες και να τους μεταβιβαστεί η ευθύνη, ώστε η χώρα να μπορέσει να ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αρκετά πια με τους ελέγχους της Ελλάδας

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι μετά από μετά από οκτώ χρόνια και τρία πακέτα βοήθειας, το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα λήξει σύντομα. Μόνο η Γερμανία δεν θέλει να εγκαταλείψει τους ελέγχους.

«Έτσι όμως η χώρα δεν θα γίνεται ποτέ κυρίαρχη... Αρκετά πια. Στις 20 Αυγούστου αυτής της χρονιάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να τερματίσει την πιο άτυχη εποχή της - ας ελπίσουμε - ακόμα νεαρής ιστορίας της. Την ημέρα αυτή λήγει το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα. Επί οκτώ χρόνια, η χώρα τελεί υπό τη δημοσιονομική διαχείριση της νομισματικής ένωσης. Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης μόλις συζήτησαν για πώς θα επιτευχθεί η έξοδος από το πρόγραμμα στη Σόφια. Αλλά μερικοί από αυτούς δεν την εμπιστεύονται», τονίζει.

«Το θέμα εξακολουθεί να παραμένει η ανακούφιση της Ελλάδας στην αποπληρωμή του χρέους. Αυτό το έχουν υποσχεθεί στη χώρα εδώ και χρόνια, αλλά η υπόσχεση τηρείται μόνο σε μικρότερη κλίμακα» γράφει η Die Zeit και προσθέτει: «Όμως η Ελλάδα έχει πάψει εδώ και καιρό να δημιουργεί νέα χρέη και το κράτος έχει μεγαλύτερα έσοδα από ό,τι δαπανά. Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε τελευταία σε περισσότερο από τέσσερα τοις εκατό. H οικονομία αναπτύσσεται έστω και αργά και η ανεργία μειώνεται επίσης».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com