Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Το «μενού» για την Ελλάδα στο EWG

Η προετοιμασία της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα μπαίνει από σήμερα και μέχρι το Εurogroup της 27ης Απριλίου σε μια σημαντική φάση στη διάρκεια της οποίας θα κριθούν πολλά για την επόμενη μέρα, μεταξύ των άλλων και σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους.



Στη σημερινή συνεδρίαση της ομάδας των τεχνοκρατών της Ευρωζώνης, το ΕWG και ειδικότερα στη διάρκεια του δείπνου θα συζητηθεί για πρώτη φορά το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στρατηγική ανάπτυξης τη μεταμνημονιακή εποχή.

Επισήμως το σχέδιο δεν έχει υποβληθεί ακόμη, ωστόσο σύμφωνα με κοινοτικές πηγές οι θεσμοί έχουν λάβει ένα προσχέδιο με βάση το οποίο οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία. Τις επαφές αυτές επιβεβαίωσε προχθές και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το σχέδιο της στρατηγικής για την ανάπτυξη στην ουσία περιέχει, μεταξύ άλλων, όλες τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Στη συζήτηση που θα γίνει απόψε και αφού προηγηθεί ενημέρωση από την ελληνική αντιπροσωπεία, οι εκπρόσωποι των κρατών μελών θα κάνουν τις όποιες παρατηρήσεις τους, ώστε να ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου.

Σε κάθε περίπτωση η στρατηγική για την ανάπτυξη θα συζητηθεί και θα εγκριθεί στο άτυπο Εurogroup, στις 27 Απριλίου στη Σόφια.

Απόψε θα συζητηθεί επίσης η πορεία της τέταρτης αξιολόγησης, όπου στις Βρυξέλλες ναι μεν αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν δύσκολα θέματα, όπως τα ενεργειακά (ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΗ) και οι ιδιωτικοποιήσεις, ωστόσο εκτιμούν ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έγκαιρα, δηλαδή μέσα στον επόμενο μήνα.

Αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, απόψε θα υπάρξουν συζητήσεις, ωστόσο το θέμα πλέον έχει περάσει από τους τεχνοκράτες στους υπουργούς οικονομικών, που θα λάβουν και τις αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτό καθοριστικές θεωρούνται οι συζητήσεις που θα γίνουν μεταξύ των Ευρωπαίων και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του διεθνούς οργανισμού, μεταξύ 20 και 22 Απριλίου στην Ουάσιγκτον. Από τις συζητήσεις αυτές θα κριθεί αν τελικά το ΔΝΤ συναινέσει στη τελική συμφωνία και μπει στο πρόγραμμα.

Στόχος των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι η έγκριση στο Εurogroup της Σόφιας της ελληνικής στρατηγικής για την  ανάπτυξη και μια καταρχήν συμφωνία με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος που έχει τεθεί από τους Ευρωπαίους είναι να υπάρξει συνολική συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, την ελάφρυνση του χρέους και την επιτήρηση μετά την έξοδο στο Εurogroup της 21 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com