Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα Jazz – Thessaloniki 2018

A Blues Voyage
Ένα ταξίδι στα βαθιά της Μπλουζ
26 Απριλίου στο ΞΕΦΩΤΟ



Τον αχαρτογράφητο βυθό των Blues ετοιμάζεται η Θεσσαλονίκη να ανιχνεύσει φέτος με την αφορμή του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τζαζ, τολμώντας ένα "blue" αλλά απολαυστικό "ταξίδι στα βαθιά", την Πέμπτη 26 Απριλίου 2018 (*αντί 30 Απριλίου, λόγω 3ήμερου & ΠρωτοΜαγιάς) από τις 19:30 στο Ξέφωτο, Λυκούργου 5, Λαδάδικα.
Σε αυτή την κατάδυση, η εικαστικός Ηρώ Κοβατζή ξεναγεί το κοινό στα μαγευτικά "χρώματα των αισθήσεων και της Τζαζ", ο μουσικός παραγωγός και δημοσιογράφος Νίκος Θεοδωράκης ταξιδεύει στη θάλασσα της μουσικής με τα ρεύματα των αναμνήσεων, ο σολίστ & μαέστρος Συμφωνικής Ορχήστρας Τζαζ  Βορ. Ελλάδος Μιχαήλ Χατζηαναστασίου ρίχνει φως στη σχέση μουσικής-πολιτισμού μέσα από μια εθνομουσικολογική προσέγγιση της Τζαζ Αρμονίας, ενώ το blues-rock σχήμα του Νίκου Ντουνούση "Nick & the Backbones" με τους Νίκο Ντουνούση (ηλεκτρική κιθάρα, φωνή), Λάκη Τζήμκα (ηλεκτρικό μπάσο), Γιάννη Στανόπουλο (τεν. σαξόφωνο) και Ζάχο Σκούρα (κρουστά), θα διεγείρει συναισθήματα και θα χαρίσει έμπνευση για το «ταξίδι» εκείνο που αρχίζει μετά από μια συναρπαστική βραδιά.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του "Ομίλου για την Unesco Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος", του Ωδείου Βορείου Ελλάδος και της Πολιτείας Πολιτισμού.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
ΞΕΦΩΤΟ 1ος όροφος (είσοδος ελεύθερη)
19: 30 Έκθεση ζωγραφικής Colors of senses - Colors of Jazz
20:00  Flashback: «Moυσικό ταξίδι με τη γοητεία αναμνήσεων»
21.00  «Eθνομουσικολογική προσέγγιση της τζαζ αρμονίας»

STAGE (είσοδος €5)
22.00 - Blues Night: "Nick & the Backbones"

Νίκος Ντουνούσης - ηλεκτρική κιθάρα, φωνή
Λάκης Τζήμκας - ηλεκτρικό μπάσο
Γιάννης Στανόπουλος - τεν. σαξόφωνο
Ζάχος Σκούρας - κρουστά

Καλλιτεχνική Διεύθυνση - Συντονισμός: Αλεξάνδρα Καλέτσαρη
Visual Communication – Artwork: Άρης Σομπότης

INFO
Χώρος: ΞΕΦΩΤΟ, Λυκούργου 5, Λαδάδικα
Ημέρα: Πέμπτη 26 Απριλίου
Ώρα έναρξης: 19:30

Η Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ θεσπίστηκε από την Unesco στο Παρίσι το 2011 με στόχο την ευαισθητοποίηση για τη μουσική, την ανάγκη για διαπολιτισμικό διάλογο, την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών, την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και επικοινωνίας.
Με πρωτοβουλία του Αμερικανού τζαζίστα & πρέσβη καλής θελήσεως της Unesco, Herbie Hancock, που χαρακτηρίζει την Τζαζ "φωνή της ελευθερίας", και με τη σύμπραξη του Thelonious Monk Institute of Jazz, κάθε χρόνο στις 30 Απριλίου η Παγκόσμια Ημέρα της Jazz συγκεντρώνει κοινότητες, σχολεία, καλλιτέχνες και λάτρεις της jazz μουσικής από όλο τον κόσμο σε μια γιορτή ώστε να μάθουν τις ρίζες, την ιστορία της, πώς επηρέασε όλα τα μεταγενέστερα είδη της μουσικής, ενώ ταυτόχρονα υπερασπίζεται την ειρήνη και το σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, εναντιώνεται σε κάθε διάκριση και προάγει την ελευθερία της έκφρασης.

Σχετικά με το σχήμα ΝΙΚΟΣ ΝΤΟΥΝΟΥΣΗΣ & the Backbones

Ένα από τα πιο διακεκριμένα blues rock σχήματα της Ελλάδας με βαθιά ιστορία και δεκάδες συνεργασίες με διεθνείς καλλιτέχνες του blues. Οι “Νίκος Ντουνούσης και οι Backbone” –με την δισκογραφία τους και τις πολυάριθμες εμφανίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη- αποτελούν ένα από το πιο δυναμικά «blues» σχήματα της χώρας μας αλλά και ένα από τα δυναμικότερα στο είδος τους στην Ευρώπη. Στην ακουστική τους μορφή παρουσιάζουν μια μεγάλη γκάμα από παραδοσιακά και σύγχρονα blues, σε μια διαχρονική εκδρομή του είδους, με πρωτότυπες και μοναδικές διασκευές κλασσικών rock και blues επιτυχιών, μπαλαντών και ακουστικών “blues-slide” εκτελέσεων μέσα από την μοναδική τεχνική του Νίκου Ντουνούση



                                              ΞΕΦΩΤΟ. Συνήθεια…ασυνήθιστη!

                                                    Ξέφωτο, Λυκούργου 5, Λαδάδικα
 
website counter
friend finderplentyoffish.com