Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Στα 31,8 δισ. ευρώ το πραγματικό χρέος στα Ταμεία

Τα 31,8 δισ. ευρώ περίπου και όχι τα 31,2 δισ. ευρώ φτάνει το πραγματικό χρέος των αυτοασφαλισμένων και των εργοδοτών στα ασφαλιστικά ταμεία.



Η διαφορά των  σχεδόν 600 εκατ. ευρώ μεταξύ των οφειλών που έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) και στις πραγματικές οφειλές στα ταμεία, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει ενταχθεί το σύνολο των ληξιπροθέσμων οφειλών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) στο ΚΕΑΟ.

Στο εν λόγω ταμείο, δηλαδή το ΕΤΑΑ, ασφαλίζονταν έως 31 Δεκεμβρίου 2016 οι μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι. Από την 1η Ιανουαρίου του 2017, το εν λόγω ταμείο μαζί και οι ασφαλισμένοι του, εντάχθηκαν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΑΟ για το δ΄ τρίμηνο του 2017, είχαν καταγραφεί μόλις 3.433 οφειλέτες του ΕΤΑΑ με χρέη 213 εκατ. ευρώ, δηλαδή λίγοι περισσότεροι σε σχέση με το α΄τρίμηνο του 2017 (2.989 οφειλέτες με χρέη 184 εκατ. ευρώ)

Ωστόσο, στο τελευταίο δελτίο το οποίο εξέδωσε το ΕΤΑΑ, πριν ενσωματωθεί στον ΕΦΚΑ τον Ιανουάριο του 2017, έχουν καταγραφεί οφειλές ύψους 794 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, οφειλές έως και 581 εκατ. ευρώ φαίνεται πως δεν έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ.

Κύκλοι του ΕΦΚΑ ανέφεραν στο Capital.gr πως η ένταξη όλων των οφειλετών του ΕΤΑΑ στο ΚΕΑΟ οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η συμπλήρωση των ηλεκτρονικών μητρώων των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ.

Εξάλλου, δεν έχουν ακόμα καταστεί ληξιπρόθεσμες αρκετές αναδρομικές εισφορές προ της 1ης Ιανουαρίου 2017.

Λόγω της μη ένταξης χιλιάδων οφειλετών στο ΚΕΑΟ, δεν προχωρά η διαδικασία της αποστολής ατομικών ειδοποιήσεων και, κατά συνέπεια, των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για όσους δεν συμμορφώνονται στις ειδοποιήσεις αυτές, προχωρώντας σε ρύθμιση των οφειλών ή έστω στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών και ενός "ευλόγου" ποσού "έναντι" των οφειλών τους. 

Στο μεταξύ, σύμφωνα, με τις ίδιες πηγές, δεν έχει τεθεί –προς το παρόν- επισήμως μία προθεσμία για την ένταξη των εν λόγω οφειλών προς τα ταμεία.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές της κοινωνικής ασφάλισης, η 31η Δεκεμβρίου 2018, η οποία αποτελεί το dead line για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ταμεία στα πλαίσια του εξωδικαστικού συμβιβασμού, πρέπει να θεωρηθεί ως ορόσημο για τη συνολική διαχείριση της "βόμβας" του χρέους προς τα ταμεία.

Εξάλλου, έως τέλος του τρέχοντος μηνός αναμένεται η κατάθεση  των διατάξεων στη Βουλή, σύμφωνα με τις οποίες θα προβλέπεται δυνατότητα διαγραφής οφειλών (προς τα ταμεία) παράλληλα ασφαλισμένων αυτοαπασχολούμενων.

Την ίδια ώρα, μετά την 31η Μαΐου θα "τρέξει" η διαδικασία του συμψηφισμού των πιστωτικών υπολοίπων (όσων επαγγελματιών και αγροτών δήλωσαν χαμηλότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015)  με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στα ταμεία.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com