Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Προθεσμία 7 ημερών για τη δόση του 1 δισ. - Κρατικό "δεν πληρώνω"

Έως τις 4 Ιουνίου περιμένουν στις Βρυξέλλες και στον ESM τα στοιχεία από τις ελληνικές αρχές για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες τα οποία συνδέονται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ που έχει… απομείνει από την 3η αξιολόγηση (σ.σ. αυτή που ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο Μάρτιο). Τα λεφτά είναι διαθέσιμα από την 1η Μαΐου ωστόσο παραμένουν στα ταμεία του ESM γιατί συνδέονται με 2 προαπαιτούμενα.



Το πρώτο προαπαιτούμενο είναι η ομαλή ροή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (σ.σ. η οποία εκτιμάται από τις Βρυξέλλες ότι έχει αποκατασταθεί) και το άλλο προαπαιτούμενο είναι τα κρατικά "φέσια". Η απόφαση του ESM προέβλεπε  ότι το ποσό θα μπορεί να το λάβει η Ελλάδα έως τις 15 Ιουνίου (μετά αποσυνδέονται από αξιολόγηση και επιστρέφουν στο υπόλοιπο του δανείου του ESM). Για να το λάβει όμως θα πρέπει εμπρόθεσμα το ΓΛΚ να  μαζέψει και να στείλει στοιχεία που να δείχνουν ότι η καθαρή απομείωση των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2018 ήταν επαρκής.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στον τελευταίο απολογισμό που έχουν κάνει οι θεσμοί με βάση τα στοιχεία των ελληνικών αρχών, η πρόοδος ήταν ανεπαρκής. Υπήρχε μία απόκλιση της τάξης των 500-700 εκατ. ευρώ στην μείωση του καθαρού υπολοίπου.

Ανάλογη εικόνα εμφανίζεται και στα στοιχεία που δημοσιοποιεί το ΥΠΟΙΚ (και είναι μερικώς συμβατά με αυτά που υπολογίζουν οι θεσμοί αφού εντάσσουν και άλλες οφειλές όπως αυτές για τις συντάξεις που εκκρεμούν). Με βάση λοιπόν τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ στο τέλος Μαρτίου τα κρατικά "φέσια" αυξήθηκαν γιατί αφενός ήταν χαμηλός ο ρυθμός αποπληρωμής τους και αφετέρου δημιουργήθηκαν νέες οφειλές

Η πιο μεγάλη "πληγή" είναι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ τα νοσοκομεία, τα νομικά πρόσωπα και οι ΟΤΑ, όπου καταγράφεται η αύξηση των οφειλών. Την "παρτίδα" σε όλες τις προηγούμενες ανάλογες περιπτώσεις την έσωζε η ΑΑΔΕ με μαζικές επιστροφές/συμψηφισμούς φόρων.

Μένει να φανεί αν θα γίνει το και αυτή τη φορά, αφού τα λεφτά των δόσεων χρειάζονται όχι μόνο για να ολοκληρωθεί η αποπληρωμή των 3,5 δισ. ευρώ από κρατικά φέσια που "πνίγουν" την αγορά, αλλά και γιατί υπάρχει… συνέχεια: στην 4η αξιολόγηση όρος είναι ο μηδενισμός τους έως τον Αύγουστο και αυτό συνδέεται και με την καταβολή των επόμενων δόσεων, αλλά και με την "ομαλή" ολοκλήρωση του προγράμματος…

Προειδοποίηση

Δεν είναι τυχαία η προειδοποίηση Ευρωπαίου αξιωματούχου. Αν το 1 δισ. της υποδόσης επιστρέψει πίσω στο πρόγραμμα του ESM, "αυτό θα είναι απογοητευτικό", είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι ο χρόνος τελειώνει στις 4 Ιουνίου, όταν η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιοποιήσει την έκθεση προόδου.

Η 4η Ιουνίου είναι κρίσιμη ημέρα και για έναν ακόμη λόγο: δημοσιοποιούνται τα στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου που "περιμένει" το ΔΝΤ και αναμένεται να διαμορφώσουν πιο ξεκάθαρα την εικόνα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στην μάχη για το χρέος και για την επόμενη ημέρα που συνεχίζεται με τις αποστάσεις προς το παρόν να παραμένουν αμείωτες.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com