Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Πλειστηριασμοί, εξωδικαστικός, ν. Κατσέλη στο τραπέζι των "θεσμών"

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, νόμος Κατσέλη και εξωδικαστικός μηχανισμός, μπαίνουν τη Δευτέρα στο τραπέζι των τεχνικών κλιμακίων των "θεσμών" που φτάνουν στην Αθήνα και θα συζητηθούν την Τετάρτη σε επίπεδο υπουργών.



Αναφορικά με τα τραπεζικά θέματα, ενόψει της τελικής ευθείας για την τέταρτη αξιολόγηση, αλλά και με στόχο τη στήριξη της ανάκαμψης της Οικονομίας, κυβέρνηση και τράπεζες θα σχηματίσουν κοινό μέτωπο. Αυτό πιστοποιήθηκε από τη χθεσινή συνάντηση των τραπεζιτών σε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Δραγασάκη. Το κοινό μέτωπο των δύο πλευρών, με τη συμμετοχή και παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, θα "επικυρωθεί" με τη δημιουργία Φόρουμ Διαλόγου και Συνεργασίας που θα έχει μόνιμο και θεσμικό χαρακτήρα.

Καθώς στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, στον εξωδικαστικό μηχανισμό και στη σωστή χρήση του νόμου Κατσέλη οι τράπεζες εναποθέτουν σημαντικές προσδοκίες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, τα θέματα αυτά (μαζί με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί για την ανάπτυξη) βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τις τράπεζες ζητήθηκε να θέσουν, εσωτερικά στους οργανισμούς τους, συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους, οι οποίοι θα συνοδεύονται και από χρονοδιάγραμμα, για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Δηλαδή, να αντιμετωπίσουν τον εξωδικαστικό μηχανισμό όπως ακριβώς και τη στοχοθεσία για τη μείωση των NPLs, ζητώντας από τα αρμόδια στελέχη στα καταστήματά τους  να προωθούν σε συγκεκριμένο αριθμό περιπτώσεων ρυθμίσεις μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού.

Oι τράπεζες προτίθενται να απευθύνουν επιστολές σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις για να μπουν στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, προσκαλώντας περίπου 800 – 900 επιχειρήσεις που έχουν χρέη και στο Δημόσιο. Το μαζικό προσκλητήριο εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών θα εξαιρεί τις επιχειρήσεις για τις οποίες οι τράπεζες έχουν κινήσει ήδη νομικές ενέργειες. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα βρίσκονται στη λίστα των "προσκεκλημένων", στην οποία όμως θα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχει ελεγχθεί το κριτήριο της βιωσιμότητας. Το τελευταίο, και συγκεκριμένα το θετικό EBITDA στην τελευταία χρήση, δεν έχει τεθεί από τις τράπεζες ως κριτήριο για την πρόσκληση που θα απευθύνουν στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.

Επιστολές θα σταλούν σε επιχειρήσεις με οφειλές από 50.000 έως 2 εκατ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να έχουν οφειλές σε τουλάχιστον δύο τράπεζες και στο Δημόσιο (είτε σε εφορία είτε στον ΕΦΚΑ). Αποστολέας της πρόσκλησης θα είναι μία τράπεζα (η βασική πιστώτρια), πράγμα που σημαίνει ότι η υπερχρεωμένη επιχείρηση δεν θα πρέπει να αναμένει προσκλήσεις από όλους τους πιστωτές της, αλλά μόνο μία επιστολή που θα τους εκπροσωπεί συνολικά.

Ανάλογη κίνηση έχουν ξεκινήσει νωρίτερα οι τράπεζες με επιστολές προς τους οφειλέτες που είναι ενταγμένοι στο νόμο Κατσέλη. Σε αυτούς προτείνεται να ρυθμίσουν με την τράπεζα την οφειλή τους, λαμβάνοντας "κούρεμα" ίσο με αυτό που θα τους έδινε το δικαστήριο. Πάντως, αν και η κίνηση των τραπεζών στοχεύει να αποσυμφορήσει τις περιπτώσεις που είναι στο νόμο Κατσέλη, θεωρείται δύσκολο να το επιτύχει, αφού μόνο ένα μεγαλύτερο "κούρεμα" θα αποτελούσε κίνητρο για την αποποίηση της μακροπρόθεσμης ασυλίας που προσφέρει ο νόμος.

Όσον αφορά, τέλος, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, των οποίων την πορεία έρχονται να παρακολουθήσουν οι "θεσμοί", κυβέρνηση και τράπεζες συμφώνησαν χθες ότι, παρά τα όποια επεισόδια παρατηρούνται ακόμη, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν μπει σε αυξητική τροχιά. Όπως ανέφεραν οι τραπεζίτες στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, το 1/3 των περιπτώσεων που φτάνουν στον πλειστηριασμό, απευθύνονται στην τράπεζα και εξοφλούν την οφειλή τους, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί λειτουργούν υπέρ της αποκατάστασης κουλτούρας πληρωμών.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com