Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Τι γίνεται με την ασφάλιση όσων δικηγόρων και μηχανικών διέκοψαν δραστηριότητα

Εκκρεμεί η έκδοση εγκυκλίου με την οποία θα διευκρινίζεται η διαδικασία συμψηφισμού και επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για όσους μηχανικούς και δικηγόρους διέκοψαν την επαγγελματική δραστηριότητα τους είτε πριν την 1η Ιανουαρίου 2017,είτε μετά από αυτήν αλλά συνέχισαν έκτοτε και έως το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους να καταβάλλουν εισφορές και μετά την παραπάνω ημερομηνία. 



Οι συγκεκριμένοι αυτοαπασχολούμενοι εμπίπτουν στο άρθρου του νόμου 4488/2017 (ο οποίος ισχύει από τις 13 Σεπτεμβρίου 2017), σύμφωνα με  τον οποίο εφόσον έχουν διακόψει την επαγγελματική δραστηριότητα τους δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν τις κατώτατες εισφορές.

Η διάταξη αυτή έχει αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2017. Συνεπώς, όσοι κατέβαλλαν τις κατώτατες εισφορές τους για το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου –Σεπτεμβρίου, δικαιούνται να τις λάβουν πίσω από τον ΕΦΚΑ ή να τις συμψηφίσουν με άλλες οφειλές, παλιότερες  (προ της 1ης Ιανουαρίου 2017) ή νέες, (εφόσον έκαναν έναρξη επαγγέλματος μετά το Σεπτέμβριο του 2017). Ωστόσο, ο ΕΦΚΑ δεν έχει ακόμα διευκρινίσει τη σχετική διαδικασία.

Έτσι δεν μπορεί -προς το παρόν - να προχωρήσει η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων εισφορών ή ο συμψηφισμός τους με άλλες οφειλές τους.

Κύκλοι του ΕΦΚΑ διευκρινίζουν στο Capital.gr σχετικά με τη διακοπή της εισφοροδότησης ασφαλισμένων που εμπίπτουν στην διάταξη του άρθρου 20 του Ν.4488/2017 ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:

• Καταχωρείται στο μηχανογραφικό σύστημα "Έσοδα- Ασφάλιση των Μη Μισθωτών ασφαλισμένων" η ημερομηνία διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας από την αρμόδια ΔΟΥ. Στην περίπτωση που η διακοπή έχει πραγματοποιηθεί πριν την 1η Ιανουαρίου 2017, ως ημερομηνία  διακοπής της ασφάλισης στο μηχανογραφικό σύστημα θεωρείται η 1η Ιανουαρίου 2017.

• Για το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2017 έως 30 Σεπτεμβρίου 2017 καταχωρείται στο σύστημα η αντίστοιχη ιδιότητα ασφάλισης, προκειμένου να διασφαλιστεί η εισφοροδότηση των Κλάδων Περίθαλψης στις περιπτώσεις που έχει χορηγηθεί ασφαλιστική ικανότητα.

• Εφόσον για το παραπάνω  χρονικό διάστημα υπάρχει μισθωτή απασχόληση θα ακολουθούνται οι κανόνες παράλληλης ασφάλισης και θα ληφθούν υπόψη στοιχεία μηνιαίων αποδοχών (ΑΠΔ).

* Αν  οι μηνιαίες εισφοροδοτούμενες αποδοχές είναι μικρότερες των 586,08 ευρώ θα αναζητηθούν οι αντίστοιχες εισφορές Κλάδου Περίθαλψης έως 30 Σεπτεμβρίου 2017  βάσει νόμου.

Υπενθυμίζεται πως το άρθρο 20 του νόμου 4417/17 προβλέπει τα ακόλουθα:
- Οι αυτοαπασχολούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι ή θα εγγραφούν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις του πρώην Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) του ΕΤΑΑ και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 76 του ν. 4387/2016, από την ημερομηνία έναρξης άσκησης του επαγγέλματος στην αρμόδια ΔΟΥ και μέχρι τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας και τη διαγραφή από τη ΔΟΥ.

- Οι δικηγόροι που είναι εγγεγραμμένοι ή θα εγγραφούν στους οικείους δικηγορικούς συλλόγους και ασκούν ελεύθερο επάγγελμα υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις του πρώην Τομέα Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ) του ΕΤΑΑ και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 76 του ν. 4387/2016, από την ημερομηνία έναρξης άσκησης του επαγγέλματος στην αρμόδια ΔΟΥ και μέχρι τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας και τη διαγραφή από τη ΔΟΥ.

- Η ισχύς των παραπάνω αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2017. Ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί και αφορούν σε περίοδο ασφάλισης από 1.1.2017 έως την ισχύ της ρύθμισης συμψηφίζονται ή επιστρέφονται, πλην των ασφαλιστικών εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.

Οι παραπάνω περιπτώσεις μηχανικών και δικηγόρων που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ μέχρι την ισχύ του παρόντος νόμου και για τα οποία προκύπτει, κατ’ εφαρμογή της παρούσας ρύθμισης, διακοπή της ασφάλισής τους στον ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, μπορούν προαιρετικά να συνεχίσουν την ασφάλισή τους για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης στους οποίους υπάγονταν μέχρι τη διακοπή της υποχρεωτικής τους ασφάλισης.

Στην περίπτωση αυτή η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά υπολογίζεται με βάση το κατώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος για τους ασφαλισμένους άνω 5ετίας του άρθρου 39 του ν. 4387/2016  (σ.σ. 26,9% Χ 586 ευρώ).

Για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης, σύμφωνα με τα ανωτέρω υποβάλλεται δήλωση του ασφαλισμένου εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Η προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης διακόπτεται, ύστερα από αίτηση του ασφαλισμένου, από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης. Νέα αίτηση για προαιρετική ασφάλιση δεν μπορεί να υποβληθεί.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com