Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Χάνεται στη... μετάφραση η υπόθεση Ελληνικό Κτηματολόγιο

Δεν έχουν τέλος οι εμπλοκές στην υπόθεση της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, τη στιγμή που με βάση το χρονοδιάγραμμα για το οποίο έχει δεσμευτεί η χώρα στους θεσμούς, το νεοσύστατο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου Ελληνικό Κτηματολόγιο, χωρίς ακόμα να έχει οργανωθεί για να λειτουργεί απρόσκοπτα, καλείται να διεκπεραιώσει την κτηματογράφηση για τα μισά περίπου εκτιμώμενα δικαιώματα επί ακινήτων των πολιτών, εντός 3 ετών, όταν για τα άλλα μισά το «παλεύει» 23 χρόνια.



Η τελευταία εξέλιξη που δημιουργεί συνθήκες δυστοκίας στον νομικό έλεγχο της κτηματογράφησης και κατά συνέπεια νέες καθυστερήσεις, είναι η μαζική παραίτηση των δικηγόρων που δεν δέχτηκαν να μετατραπούν οι συμβάσεις τους (από δικηγόροι με έμμισθη εντολή σε υπαλλήλους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης). Ο νόμος βάσει του οποίου οργανώνεται το Ελληνικό Κτηματολόγιο προβλέπει 12 δικηγόρους με έμμισθη εντολή (το καθεστώς αυτό σημαίνει ότι διατηρούν το δικαίωμα να παρίστανται και σε άλλα δικαστήρια) αντί των 73 συνολικά που είχε η προηγούμενη εταιρεία του κτηματολογίου (ΕΚΧΑ). Από τους 51 λοιπόν που θα έπρεπε να μετατραπούν οι συμβάσεις τους, σύμφωνα με πληροφορίες, οι 21 δήλωσαν παραίτηση, δημιουργώντας έτσι την ανάγκη για προσλήψεις άλλων δικηγόρων, διαδικασία που για έναν τέτοιο φορέα θέλει τον χρόνο της... Να σημειωθεί ότι εδώ και τουλάχιστον 1,5 χρόνο εκκρεμεί η πρόσληψη μηχανικών για τις ανάγκες της επίβλεψης των συμβάσεων κτηματογράφησης (πιθανότατα να προσληφθούν οι πρώτοι τον επόμενο μήνα).


Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία από το 1995 που ξεκίνησε η κτηματογράφηση της χώρας έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί κτηματολόγιο για 400 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) σε σύνολο 5.778, ή για το περίπου 29% των συνολικών εκτιμώμενων δικαιωμάτων (περίπου 10.670.000 δικαιώματα επί ακινήτων σε σύνολο 37.100.000). Δεν έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία για 17.400.000 δικαιώματα (4.171 ΟΤΑ), δηλαδή για το 47% του συνόλου (που αφορά το 67,4% της συνολικής έκτασης που καταλαμβάνουν τα δικαιώματα).

Για το υπόλοιπο των δικαιωμάτων η διαδικασία βρίσκεται σε διάφορα στάδια. Για το 47% των δικαιωμάτων έχουν γίνει διαγωνισμοί για 32 συμβάσεις, από τις οποίες οι 27 έχουν υπογραφεί. Για τις 5 έχουν γίνει προσφυγές και εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες είναι άγνωστο πότε θα τελεσφορήσουν. Ωστόσο, ούτε οι 27 συμβάσεις οι οποίες έχουν αναδόχους έχουν εισέλθει σε φάση υλοποίησης, συλλογής δηλώσεων κτηματογράφησης, γιατί, μεταξύ άλλων, ο νέος φορέας δεν έχει κανονισμό προμηθειών και δεν είναι δυνατόν να συνάψει τις μισθώσεις χώρων που είναι αναγκαίες.

Τις προηγούμενες ημέρες δημοσιοποιήθηκε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία λειτουργεί ως σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για το θέμα του Κτηματολογίου. Η έκθεση αυτή λέει ξεκάθαρα, περιγράφοντας την εμπλοκή που δημιουργεί η παραίτηση των δικηγόρων και συνυπολογίζοντας τη μέχρι τώρα εμπειρία, ότι το Κτηματολόγιο δεν θα ολοκληρωθεί νωρίτερα από το 2025-2030.

Σε ερώτησή μας προς αρμόδιο στέλεχος του ΥΠΕΝ για την εκτίμηση αυτή και πώς συνάδει με την υποχρέωση της χώρας βάσει του μνημονίου να έχει Κτηματολόγιο το 2020 η απάντηση ήταν πως η Παγκόσμια Τράπεζα έγραψε την εκτίμηση αυτή κατά λάθος και ότι μετά από λίγες ώρες τη διόρθωσε!

Σε κάθε περίπτωση το αρμόδιο υπουργείο επιμένει ότι το Κτηματολόγιο θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020 και θα μείνουν ορισμένες εκκρεμότητες οι οποίες θα έχουν και αυτές κλείσει έως το 2022.

Το θέμα του Κτηματολογίου, ένα από τα προαπαιτούμενα για να βγει η χώρα από τα μνημόνια, θα συζητήσει με τους θεσμούς την ερχόμενη Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης. Μεταξύ των μέτρων που προτίθεται να λάβει για την επιτάχυνση της κτηματογράφησης είναι η σύνδεση του Ε9 με το Κτηματολόγιο και ως πρώτο πρακτικό μέτρο θα είναι ότι οι πολίτες θα ενημερωθούν από το TAXIS ότι έχουν την υποχρέωση να δηλώσουν το ακίνητό τους στο πλαίσιο της κτηματογράφησης, εκεί που ξεκινά, ώστε να μη δίνονται παρατάσεις στη συλλογή δηλώσεων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com