Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Το αυστηρό μήνυμα της ΕΚΤ στις υπερχρεωμένες χώρες

Αντιμέτωπες με τις αγορές θα μπορούσαν να βρεθούν οι υπερχρεωμένες χώρες της ζώνης του ευρώ, οι οποίες αποφασίζουν να χαλαρώσουν αισθητά το ζωνάρι ή αποφεύγουν μεταρρυθμίσεις, για την τόνωση της ανάπτυξης. 



Η προειδοποίηση έρχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η οποία δημοσιεύεται σε μία περίοδο κρίσιμων εξελίξεων στην Ιταλία και συνολικά την Ευρωζώνη.

«Μία επιδείνωση του περιβάλλοντος για την ανάπτυξη ή η χαλάρωση της δημοσιονομικής στάση των υπερχρεωμένων κρατών- μελών, θα μπορούσε να επηρεάσει τις δημοσιονομικές προοπτικές και κατά συνέπεια το κλίμα των αγορών έναντι ορισμένων χωρών, που εκδίδουν ομόλογα στις αγορές» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΚΤ στην έκθεση. 

Μάλιστα δεν παραλείπει να κάνει συγκεκριμένη αναφορά σε Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, αλλά και Βέλγιο. Πρόκειται, όπως επισημαίνει, για τις χώρες που αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο παράβασης των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. και τους στέλνει το ακόλουθο μήνυμα: να μην στηρίζονται υπεβολικά στην υπόθεση ότι το οικονομικό περιβάλλον και το περιβάλλον των αγορών θα παραμείνει ευνοϊκό.

Οι αποδόσεις των ιταλικών, αλλά και άλλων ομολόγων της περιφέρειας ακολούθησαν το τελευταίο διάστημα την ανιούσα, στον απόηχο των στοιχείων, που ήρθαν στο φως για το κυβερνητικό πρόγραμμα της Λέγκας και του Κινήματος Πέντε Αστέρων, το οποίο στηρίζεται εν πολλοίς σε μία άκρως επετακτική δημοσιονομική πολιτική, παρά το γεγονός ότι η Ιταλία εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο χρέος (ως ποσοστό του ΑΕΠ) στη νομισματική ένωση.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com