Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Eurogroup: Μερική σύγκλιση για το χρέος - ασάφεια για τον ρόλο του ΔΝΤ

Μερική σύγκλιση στα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σε τεχνικό επίπεδο διαπίστωσε το Eurogroup το οποίο ανέθεσε στους Θεσμούς την ολοκλήρωση μίας επικαιροποιημένης ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους (DSA), που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων. 



Ωστόσο, απέφυγε να προσδιορίσει τα "συστατικά" της εν λόγω σύγκλισης κάνοντας λόγο για "μια αίσθηση σύγκλισης στον τελικό σχεδιασμό της συμφωνίας" και για "μέτρα που εξαρτώνται από πολιτικές επιλογές".

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης του συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ που είχε πρώτο θέμα στην ατζέντα του την Ελλάδα, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο ενημέρωσε πως έγινε μια αρχική ανταλλαγή απόψεων για την ελάφρυνση του χρέους μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

"Ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να διατηρήσει τον ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων", είπε.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί εξήγησε πως το πακέτο μέτρων του χρέους πρέπει να είναι ένα που θα γίνει αποδεκτό από τα κράτη-μέλη και τα κοινοβούλιά τους αλλά θα φαίνεται επίσης αξιόπιστο στα μάτια των επενδυτών. Γι' αυτό και η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της σε υγιή, στέρεη βάση.

Συνέχισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ λέγοντας πως οι διαπραγματεύσεις για το χρέος θα ενταθούν, ωστόσο έγινε μια καλή αρχή.

Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για συμμετοχή του ΔΝΤ

Ασαφείς απαντήσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και το αίτημά του να έχει μια συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έως τα τέλη του μήνα έδωσαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, παραπέμποντας στο χρονικό διάστημα έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου για αλλαγές, νέες πληροφορίες και ισχυρές αποφάσεις.

Ο Μάριο Σεντένο αρκέστηκε στο να πει ότι όλοι οι θεσμοί εργάζονται στενά και στόχος όλων είναι να διασφαλιστεί ότι η έξοδος από το πρόγραμμα θα είναι επιτυχημένη, που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και θα μπορεί να βγει μόνη της στις αγορές. "Καλοδεχούμενο το ΔΝΤ στο πρόγραμμα", είπε.

"Ο χρόνος προσδιορίζεται από το ΔΝΤ", είπε ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι "όλοι καλούμε για την παρουσία του Ταμείου".

Έμμεσο "όχι" σε επαναδιαπραγμάτευση για συντάξεις

Κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου ότι υπάρχει παράθυρο για επαναδιαπραγμάτευση των περικοπών στις συντάξεις που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα υλοποιηθούν το 2019 ο επίτροπος Μοσκοβισί απάντησε:

"Το SLA αποτελεί ακόμη μία απόδειξη ότι οι ελληνικές αρχές τηρούν τις δεσμεύσεις τους και φυσικά τώρα είναι αναγκαίο να υλοποιηθούν, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την Ελλάδα, είναι θέμα αξιοπιστίας. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποδείξουν ότι επιθυμούν να κάνουν τη δουλειά που τους αναλογεί δηλαδή μεταρρυθμίσεις και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να τηρούνται οι δεσμεύσεις και να γίνονται σεβαστές, όλες οι δεσμεύσεις".

Ενέκρινε την τεχνική συμφωνία το Eurogroup

Ξεχωριστά το Eurogroup καλωσόρισε την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (SLA), με τον Μάριο Σεντένο να κάνει λόγο για "θετικά νέα" από τους Θεσμούς και τον Μοσκοβισί να τη χαρακτηρίζει "αποφασιστικό βήμα" για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Οι αξιωματούχοι διαπίστωσαν την ισχυρή δέσμευση όλων των πλευρών για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης, ωστόσο όλοι συμφώνησαν πως μένει αρκετή δουλειά να γίνει.

Δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εφαρμογή των προαπαιτούμενων, που μαζί με τη συμφωνία για το χρέος και μια συμφωνία για την μεταμνημονιακή περίοδο είναι τα τρία μέτωπα στα οποία θα επικεντρωθούν οι Θεσμοί στο προσεχές διάστημα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com