Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Politico: Μόνο κατ'όνομα η έξοδος από τα μνημόνια

«Για την Ελλάδα, η επικείμενη έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης ήταν μια ευκαιρία να απαλλαγεί επιτέλους από τα δεσμά της λιτότητας. Όμως, οι πιστωτές της έχουν άλλες ιδέες».



 Αυτό επισημαίνει σε εκτενές άρθρο της για την πορεία της χώρας προς τη τέλος του μνημονίου, το οποίο μάλιστα  κανει λόγο για έξοδο από τα μνημόνια «μόνο κατ’ όνομα»».

Όπως αναφέρεται στο άρθρο οι αξιωματούχοι της τρόικας «κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να διασφαλίσουν ότι οι χειροπέδες θα μείνουν στη θέση τους», Παρότι όλοι συμφωνούν ότι έχει έρθει η ώρα να ολοκληρωθεί επισήμως το πρόγραμμα  «είναι πολύ λιγότερο πρόθυμοι να εκχωρήσουν στην Ελλάδα την ίδια πλήρη ελευθερία που έδωσαν στις άλλες χώρες οι οποίες πέρασαν από την ίδια διαδικασία» σχολιάζει ο συντάκτης, ενώ αξιωματούχος της Ευρωζώνης εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό:

«Όταν χρωστά κανείς σε μια τράπεζα ένα εκατομμύριο ευρώ, είναι δικό του πρόβλημα. Όταν, όμως, της χρωστά ένα δισ. τότε γίνεται πρόβλημα της τράπεζας. Μας χρωστούν περισσότερα από 200 δισ. ευρώ, οπότε δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για το τι συμβαίνει στη χώρα τους» δηλώνει.

Το Politico σημειώνει ότι ενώ οι άλλες χώρες, που βγήκαν από τα μνημόνια, υπόκεινται σε δύο ετήσιους ελέγχους από την Κομισιόν και τον ESM, για την Ελλάδα θα προβλέπονται τέσσερις, στο πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας». Υπενθυμίζει δε ότι αυτό είναι κάτι που θα συνεχιστεί μέχρις ότου αποπληρωθεί το 75% του χρέους που ανέρχεται σε 230 δισ. «Το λουρί θα είναι κοντό» σχολιάζει έταιρος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο υπάρχει έντονη ανησυχία στην Ευρώπη για το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί να ακυρωθεί το πρόγραμμα ή σημαντικές πλευρές του μετά την ολοκλήρωσή του.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com