Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Το 24ωρο θα γίνει… 25ωρο στο μέλλον, λένε οι επιστήμονες

Όλο και μεγαλύτερη είναι διάρκεια της ημέρας με το πέρασμα των χρόνων, καθώς, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, σε περίπου 200 εκατ. χρόνια, το 24ωρο θα γίνει… 25ωρο, εκπληρώνοντας έτσι την ευχή όσων επιθυμούν η ημέρα να διαρκεί περισσότερο – έστω και για τις επόμενες γενιές.



Κατά τη νέα επιστημονική μελέτη, πριν από 1,4 δισ. χρόνια η Γη πραγματοποιούσε μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά της σε περίπου 18,5 ώρες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γεωεπιστημών Στέφεν Μέγιερς του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον, η αλλαγή στη διάρκεια της ημέρας οφείλεται κυρίως στο ότι, με το πέρασμα των χρόνων, η Σελήνη απομακρύνεται από τη Γη.

Ειδικότερα, τα τελευταία 1,4 δισ. χρόνια, ο φυσικός δορυφόρος της Γης έχει απομακρυνθεί από τον πλανήτη μας περί τα 44.000 χιλιόμετρα.

Αυτό -όπως σημειώνεται στη μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS)- κάνει τη Γη να περιστρέφεται ολοένα πιο αργά γύρω από τον άξονά της, κάτι που επιμηκύνει τη διάρκεια της ημέρας.

Σήμερα, το φεγγάρι απομακρύνεται από τη Γη με ρυθμό 3,82 εκατοστών ετησίως, με συνέπεια η ημέρα να γίνεται κάθε χρόνο μεγαλύτερη σχεδόν κατά 1/75.000 χιλιοστά του δευτερολέπτου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com