Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Τουρκικές εκλογές: Πρόεδρος για ακόμη μια 5ετία ο Ερντογάν

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αναδείχθηκαν νικητές στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Τουρκίας, με το 97,7% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί. 



Με την αντιπολίτευση να ωρύεται καταγγέλλοντας νοθεία και λάθος καταμέτρηση ψήφων, ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως ο τουρκικός λαός τού έδωσε την εντολή.

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει η Hurriyet, μια ανάσα πριν την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών διαμορφώνονται ως εξής:

Ερντογάν: 52,5%

Ιντζέ: 30,8%

Ντεμιρτάζ: 8,2%

Ακσενέρ: 7,4%

Καραμολάογλου: 0,9%

Περιντσέκ: 0,2%

Τουρκικές εκλογές: Πρόεδρος για ακόμη μια 5ετία ο Ερντογάν

Με καταμετρημένες τις ψήφους του 97,6% της επικράτειας για τις βουλευτικές εκλογές πρώτο κόμμα είναι το Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 42,4%, δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Kόμμα με 22,7%, τρίτο πέρασε το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών με 11,4, τέταρτο το Εθνικιστικό Κίνημα με 11,2% και ακολουθούν το Καλό Κόμμα με 10,1% και το Κόμμα Ευτυχίας του Καραμολάογλου με 1,4%.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, με ποσοστά 50% και 51,6% αντίστοιχα. Αντίθετα, στη Σμύρνη έλαβε μόλις 32,9%, σε αντίθεση με τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μουχαρέμ Ιντζέ που απέσπασε το 54% των ψήφων. 

Με αυτά τα ποσοστά το κυβερνών κόμμα εξασφαλίζει 293 έδρες, το Ρεπουμπλικανικό 146, το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών 67 έδρες, το Εθνικιστικό Κίνημα 49 έδρες και το Καλό Κόμμα 45 έδρες.

Δολοφονήθηκε μέλος του κόμματος της Ακσενέρ

Οι τουρκικές εκλογές διεξήχθησαν σε κλίμα έντασης, πόλωσης αλλά και καταγγελιών για νοθεία. Το σοβαρότερο περιστατικό όμως ήταν η δολοφονία του Μεχμέτ Σιντίκ Ντουρμάζ, προέδρου της τοπικής οργάνωσης του κόμματος ΙΥΙ της Μεράλ Ακσνέρ στο Ερζερούμ, που έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας. Με ανακοίνωσή του το ΙΥΙ αναφέρει ότι ο Ντουρμάζ έχασε τη ζωή του από ανέντιμους δολοφόνους, προσθέτοντας ότι τώρα το κύριο μέλημα είναι να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες.   

Επίσης, το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε περιστατικά νοθείας: "Έφθασαν σε μας πολυάριθμες διαμαρτυρίες" κυρίως από την επαρχία Σανλιούρφα (νοτιοανατολική Τουρκία). "Οι φίλοι μας επενέβησαν τη στιγμή που συνέβησαν" υπογράμμισε.

Νωρίτερα σήμερα οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν "νομικές διαδικασίες" κατά δέκα αλλοδαπών που ανέφεραν ότι ήταν παρατηρητές των τουρκικών εκλογών αλλά "αποπειράθηκαν να παρέμβουν σε αυτές", ενώ ο βουλευτής του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Χαλίλ Γιλντίζ, και υποστηρικτές του επιτέθηκαν σε μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP μέσα σε γυμνάσιο που χρησιμοποιείται ως εκλογικό τμήμα.

Γιατί είναι σημαντικές οι εκλογές;

Αυτές είναι δίχως καμία αμφισβήτηση οι σημαντικότερες εκλογές στην νεότερη ιστορία της Τουρκίας. Ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει ένα αξίωμα με εκτεταμένες εκτελεστικές εξουσίες τις οποίες οι ψηφοφόροι ενέκριναν με μικρή πλειοψηφία στο περσινό δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αυτές περιλαμβάνουν την δύναμή του να εκδίδει διατάγματα με ισχύ νόμου, να διορίζει το υπουργικό συμβούλιο και τους αντιπροέδρους καθώς και ανώτερους δικαστές. Ο Ερντογάν θα συνεχίσει να διαμορφώνει την Τουρκία και την κοινωνία της τα επόμενα χρόνια.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com