Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Θεσσαλονίκη: Εξαπατούσαν συστηματικά πολίτες μέσω Διαδικτύου

Σε τουλάχιστον 31 απάτες μέσω Διαδικτύου εμπλέκονται, σύμφωνα με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, 27χρονος και 35χρονος. 



Ο τελευταίος εντοπίστηκε, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, και συνελήφθη, κατόπιν σχετικού εντάλματος σύλληψης.

Όπως προέκυψε από τη διαδικτυακή-ψηφιακή έρευνα, τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως και τον περασμένο Απρίλιο, οι δύο δράστες είχαν συγκροτήσει συμμορία και, με τρεις διαφορετικές μεθοδολογίες δράσης, εξαπατούσαν ανυποψίαστους πολίτες μέσω ανάρτησης ψευδών αγγελιών, αποκομίζοντας ποσά που ξεπερνούν τις 117.000 ευρώ.

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, αναρτούσαν σε ιστοσελίδες υψηλής επισκεψιμότητας απατηλές αγγελίες πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών, εξαπατώντας υποψήφιους αγοραστές που κατέβαλαν το αντίστοιχο χρηματικό ποσό σε τραπεζικούς λογαριασμούς που τους υποδείκνυαν, χωρίς να παραλάβουν ποτέ την παραγγελία τους.

Στη δεύτερη περίπτωση, αναρτούσαν σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης αγγελίες για δήθεν χορήγηση δανείων, πείθοντας τους ενδιαφερόμενους να τους αποστείλουν δικαιολογητικά (δελτία ταυτότητας, εκκαθαριστικά σημειώματα, κάρτες τραπεζών κλπ). Στη συνέχεια, με πλαστές εξουσιοδοτήσεις, χρησιμοποιούσαν τα στοιχεία αυτά για την έκδοση συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας, ενώ παράλληλα αποσπούσαν χρηματικά ποσά από τις τραπεζικές κάρτες.

Στην τρίτη περίπτωση, τέλος, αναρτούσαν σε ιστοσελίδα υψηλής επισκεψιμότητας απατηλές αγγελίες για την εκμίσθωση ανύπαρκτων καταλυμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αποσπώντας χρηματικά ποσά και τα στοιχεία καρτών από πολίτες που επιθυμούσαν τα διαμείνουν σε αυτά.

Στη διάρκεια των ερευνών, διαπιστώθηκε ότι ο 35χρονος, μετά από απατηλή συναλλαγή, εκμεταλλευόμενος τη ψυχολογική κατάσταση των θυμάτων, προσποιούνταν τον τραπεζικό υπάλληλο και, με το πρόσχημα του εντοπισμού ανεπιθύμητων συναλλαγών, αποσπούσε στοιχεία πρόσθετης τραπεζικής κάρτας, με σκοπό την περαιτέρω οικονομική ζημιά και την εξαπάτηση του θύματος.

Επίσης, προέβαινε στη δημιουργία ψηφιακών «πορτοφολιών», χρησιμοποιώντας για ταυτοποίηση έγγραφα τρίτων ατόμων που είχε αποσπάσει από τα θύματα, χρεώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις πιστωτικές και χρεωστικές τραπεζικές κάρτες τους.

Οι τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν οι δύο δράστες ήταν κατά βάση συνδέσεις που εκδόθηκαν σε στοιχεία ταυτότητας τρίτων προσώπων με τη χρήση πλαστών εξουσιοδοτήσεων.

Όπως προέκυψε, ο 35χρονος, ο οποίος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις αστυνομικές Αρχές για συναφή αδικήματα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com