Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Ξηλώνονται οι μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ

Κοντά τέσσερα χρόνια μετά τη μερική απελευθέρωση της αγοράς του βιβλίου (σ.σ. περιλαμβάνονταν στις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ), η ενιαία τιμή στο βιβλίο επιστρέφει. Σχετική πρόβλεψη υπάρχει σε άρθρο του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή. 



Σύμφωνα με αυτό επανέρχεται η ενιαία τιμή βιβλίου (σ.σ. απαγόρευση των ελεύθερων εκπτώσεων) για περίοδο 18 μηνών από την πρώτη έκδοση, ενώ δίνεται και επιπλέον 12μηνο προστασίας σε περίπτωση ανατύπωσης.

Συγκεκριμένα, επιβάλλεται σε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εκδίδει βιβλία στην Ελλάδα να καθορίζει την τιμή διάθεσής τους στο κοινό και απαγορεύεται στα ίδια πρόσωπα και σε τρίτους να πωλούν τα βιβλία αυτά σε τιμή ανώτερη της τιμής που καθορίστηκε ή με έκπτωση μεγαλύτερη του 10% επί της τιμής αυτής (σ.σ. αφορά περίοδο 18 μηνών από την πρώτη έκδοση).

Επίσης εισάγεται μεταβατική περίοδος 12 μηνών με δυνατότητα έκπτωσης όχι μεγαλύτερης του 20%, που εκκινεί είτε μετά την παρέλευση 18 μηνών από την πρώτη έκδοση, όταν αυτή συντελείται πριν από τη συμπλήρωση των 18 μηνών, είτε από την ημερομηνία της πρώτης ανατύπωσης, όταν αυτή συντελείται μετά τη συμπλήρωση των 18 μηνών από την πρώτη έκδοση.

Σε περίπτωση επανέκδοσης του βιβλίου με σημαντικές αλλαγές και με νέο Διεθνή Μοναδικό Αριθμό Βιβλίου (ISBN) εφαρμόζεται η εκ νέου η προστασία της ενιαίας τιμής του βιβλίου, υπό την προϋπόθεση της εξάντλησης του βιβλίου για τουλάχιστον 24 μήνες.

Πάντως δίνεται η δυνατότητα, 15 ημέρες ετησίως, για εκπτώσεις που θα υπερβαίνουν τα οριζόμενα ποσοστά έκπτωσης 10% και 20%.

Η ενιαία τιμή του βιβλίου θα εφαρμοστεί στα βιβλία που εκδίδονται στην Ελλάδα σε οποιαδήποτε γλώσσα και τα βιβλία που εκδίδονται στο εξωτερικό στην ελληνική γλώσσα και διατίθενται στην Ελλάδα. Επίσης, εκτείνεται και σε βιβλία που κυκλοφορούν στην Ελλάδα από εκδότη που έχει την έδρα του στην Ελλάδα και τα οποία έχουν εκτυπωθεί ή αναπαραχθεί στο εξωτερικό για λογαριασμό του εκδότη, καταλαμβάνοντας την περίπτωση που εκδότης στην Ελλάδα εκτυπώνει βιβλία στο Εξωτερικό σε ξένη γλώσσα, τα οποία όμως θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα.

Η ενιαία τιμή εφαρμόστηκε για πρώτη φορά με τον ν. 2557/1997, που τροποποιήθηκε μετά τις συστάσεις του ΟΟΣΑ το 2014, οπότε η διετής προστασία της τιμής των βιβλίων από τις ελεύθερες εκπτώσεις περιορίστηκε μόνον στα "λογοτεχνικά" βιβλία και μόνον στην 1η τους έκδοση. Από τη μελέτη "Εκ των υστέρων αξιολόγησης των επιπτώσεων της τροποποίησης του νόμου περί ενιαίας τιμής βιβλίου" προέκυψε, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, πως από την εφαρμογή της μερικής "απελευθέρωσης" της αγοράς του βιβλίου, τα τελευταία τρία χρόνια, η κατάσταση του κλάδου στη χώρα επιδεινώθηκε. Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, η δυνατότητα ελεύθερων εκπτώσεων δεν υιοθετήθηκε από τις περισσότερες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, οδηγώντας στη διαμόρφωση ολιγοπωλιακών συνθηκών στην αγορά, οι συνθήκες επιβίωσης των μικρών, ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων έγιναν πιο δύσκολες και πολλά από αυτά έκλεισαν.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com