Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

"Μπλόκο" με τη δήλωση στους μισθωτούς με μπλοκάκι

Την εφορία και συγκεκριμένα το τμήμα Μητρώου αναγκάζονται να επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες φορολογούμενοι που εργάζονται με "μπλοκάκι” προκειμένου να ξεμπλοκάρουν την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.



Ο λόγος; Όσοι κατά την έναρξη της δραστηριότητάς τους είχαν δηλώσει κάποιον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας ο οποίος συνεπάγεται και εμπορική δραστηριότητα διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να συμπληρώσουν τους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης που οδηγούν στη φορολόγησή τους ως μισθωτών με "μπλοκάκι”, δηλαδή με το αφορολόγητο όριο που δικαιούνται οι μισθωτοί.

Σύμφωνα με όσα ορίζει η φορολογική νομοθεσία όσοι αμείβονται με έκδοση τιμολογίων παροχής υπηρεσιών φορολογούνται ως μισθωτοί, δηλαδή με την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο εφόσον πληρούν μια σειρά από προϋποθέσεις. Ειδικότερα , θα πρέπει:

-να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε έως τρεις πελάτες- εργοδότες ή εφόσον προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε περισσότερους θα πρέπει τουλάχιστον το 75% των ακαθαρίστων εσόδων τους να προέρχονται από έναν πελάτη ή εργοδότη

-η επαγγελματική τους έδρα να μην είναι διαφορετική από την κατοικία τους και να μην έχουν άλλες επαγγελματικές εγκαταστάσεις
-να μην έχουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες από άλλον εργοδότη ή εργοδότες
-να μην φέρουν την εμπορική ιδιότητα.

Αυτή η τελευταία προϋπόθεση δημιούργησε φέτος γραφειοκρατικά προβλήματα σε χιλιάδες επαγγελματίες που εργάζονται ως μισθωτοί με μπλοκάκι. Για πρώτη φορά φέτος έγινε συσχέτιση της φορολογικής δήλωσης με τα στοιχεία Μητρώου που είχαν δηλώσει οι φορολογούμενοι και ειδικά τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητα που είχαν δηλώσει κατά την υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών.

Προκειμένου να είναι τυπικά καλυμμένοι για την δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε όλες τις συναφείς με το επάγγελμά τους δραστηριότητες δήλωναν πολλαπλούς ΚΑΔ, ακόμη και αν δεν τους χρησιμοποιούσαν επί της ουσίας. Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς τους ΚΑΔ έχει συνάφεια με εμπορική δραστηριότητα με αποτέλεσμα να έχει μπλοκαριστεί αυτόματα η δυνατότητα συμπλήρωσης των κωδικών της φορολογικής δήλωσης που αφορούν στη φορολόγηση για τα "μπλοκάκια”.

Το αποτέλεσμα ήταν, μετά από έρευνα, να ανακαλύπτουν ότι ο μόνος τρόπος για να καρπωθούν το προνόμιο της φορολόγησης ως μισθωτοί ήταν να υποβάλλουν δήλωση διαγραφής των επίμαχων ΚΑΔ στο τμήμα Μητρώου της εφορίας και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Μάλιστα, υπήρξαν και "κρούσματα” όπου για την αναδρομική διαγραφή του ΚΑΔ επιβλήθηκαν και πρόστιμα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com