Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

"Καυτό καλοκαίρι" για τις εισφορές των επαγγελματιών

Μπαράζ εισφορών θα κληθούν να καταβάλουν τους επόμενους τρεις – τέσσερις μήνες οι ελεύθεροι επαγγελματίες, τα "μπλοκάκια" και οι παράλληλα απασχολούμενοι.



Εξόφληση των τρεχουσών εισφορών (του 2018), αλλά και παλιότερων και   μελλοντικών υποχρεώσεων, συμψηφισμοί εισφορών για αμειβόμενους με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης και μπλοκάκια (για το 2017), αναδρομική  καταβολή εισφορών από αμειβόμενους με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης (από 1ης/1/2018), επιβολή εισφορών επικουρικού – εφάπαξ αλλά και εκκαθάριση των εισφορών του 2018 βρίσκονται στην ατζέντα του ΕΦΚΑ.

Πιο αναλυτικά:

-Έως την ερχόμενη Παρασκευή 8 Ιουνίου θα πρέπει να καταβληθούν από όλους τους επαγγελματίες οι εισφορές του Απριλίου του 2018.

-Παράλληλα, έως τότε (8/6), όσοι επαγγελματίες δικαιούνται επιστροφή άνω των 50 ευρώ  από την εκκαθάριση των εισφορών  του 2017, θα πρέπει να δηλώσουν στον ΕΦΚΑ αν θέλουν συμψηφισθεί αυτή η επιστροφή με μελλοντικές εισφορές ή θέλουν να τη λάβουν "στο χέρι".

Υπενθυμίζεται πως επιστροφή δικαιούνται όσοι επαγγελματίες δήλωσαν χαμηλότερο καθαρό εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015 και σε κάθε περίπτωση πάνω από τα 7.032 ευρώ (σε ετήσια βάση).  Όσοι δικαιούνται επιστροφή κάτω των 50 ευρώ, αυτή θα συμψηφισθεί με μελλοντικές εισφορές τους. Ωστόσο δεν έχει ακόμα διευκρινισθεί πότε θα γίνει αυτή η επιστροφή (είτε με τη μορφή του συμψηφισμού, είτε με τη μορφή της εφάπαξ καταβολής). Η επιστροφή αυτή θα γίνει, εφόσον ο δικαιούχος της δεν έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή στον ΕΦΚΑ. Σ΄ αυτήν την περίπτωση, θα πραγματοποιηθεί συμψηφισμός της επιστροφής – οφειλής. Δεν έχει, όμως,ακόμα διευκρινισθεί πώς θα διαμορφωθούν οι δόσεις εξόφλησης μίας οφειλής εφόσον αυτή έχει πληρώνεται τμηματικά μέσω κάποιας ρύθμισης.

-Εξάλλου έως τις 29 Ιουνίου, όσοι επαγγελματίες έχουν χρεωστικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση των εισφορών του 2017, θα πρέπει να καταβάλουν τη 2η δόση για την εξόφληση του.  Η προθεσμία αυτή αφορά όσους επαγγελματίες δήλωσαν υψηλότερο καθαρό εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015, όσους πλήρωσαν  το 2017 χαμηλότερες  από τις καταβλητέες εισφορές εισφορές, αλλά και όσους δεν κατέβαλαν καμία εισφορά πέρσι.

-Την  ίδια ώρα δεν έχει ακόμα αποφασισθεί αν οι τρέχουσες εισφορές του Μαΐου θα πρέπει να καταβληθούν έως 29 Ιουνίου ή έως 6 Ιουλίου. Μέχρι τα μέσα του τρέχοντος μηνός, αναμένεται σχετική απόφαση του ΕΦΚΑ. Κανονικά η σχετική προθεσμία θα έληγε στις 29/6. Ωστόσο λόγω της καθυστέρησης που έφερε η εκκαθάριση των εισφορών του 2017, μετακινήθηκαν οι σχετικές ημερομηνίες έως τώρα (σ.σ. κατά δύο εβδομάδες για τις εισφορές Μαρτίου, κατά μία εβδομάδα για τις εισφορές Απριλίου).

-Το αργότερο έως τον ερχόμενο Ιούλιο αναμένεται επίσης να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των εισφορών του 2017 για τους αμειβόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών  (μπλοκάκια) και τους παράλληλα απασχολούμενους.  Οπότε από τον επόμενο μήνα, κοντά στους 350.000 μπλοκάκηδες και παράλληλα απασχολούμενους θα δουν αναρτημένα στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ τα σχετικά ειδοποιητήρια.

-Την ίδια ώρα εκκρεμεί η εφαρμοστική εγκύκλιος  για τις εισφορές των αμειβόμενων με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης. Υπενθυμίζεται πως με τροπολογία το Υπ. Εργασίας έχει ορίσει πως από 1η Ιανουαρίου 2018, οι αμειβόμενοι με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης πρέπει να καταβάλλουν εισφορές 26,9% επί των καθαρών αποδοχών τους.

-Εκκρεμεί, επίσης, και η εγκύκλιος για τις εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ για μία μερίδα αυταπασχολούμενων (π.χ. δικηγόρους). Βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, από την 1η Ιανουαρίου 2017, ισχύει εισφορά 4% υπέρ του επικουρικού και εισφορά 7% υπέρ του εφάπαξ. Και οι δυο εισφορές αυτές επιβάλλονται επί του εισοδήματος των επαγγελματιών.

-Εξάλλου από τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η εκκαθάριση των εισφορών του α΄ εξαμήνου του 2018. Με άλλα λόγια, οι εισφορές των επαγγελματιών θα επανυπολογισθούν επί του 85% του αθροίσματος του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος του 2017 και των καταβλητέων εισφορών του 2017 βάσει του καθαρού εισοδήματος του 2016.

Υπενθυμίζεται πως οι εισφορές που καταβάλλουν οι επαγγελματίες από τις αρχές του 2018 έχουν υπολογισθεί με βάση το 85% του αθροίσματος του καθαρού εισοδήματος του 2016 και των καταβληθεισών εισφορών του 2017 με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015. Από τον συμψηφισμό καταβληθεισών – καταβλητέων εισφορών θα προκύψουν χρωστικά υπόλοιπα τα οποία πρέπει να εξοφληθούν έως τέλος του 2018. Για όσους προκύψουν πιστωτικά υπόλοιπα, θα επιστραφούν κατά τον ίδιο τρόπο που θα επιστραφούν τα πιστωτικά υπόλοιπα από την εκκαθάριση των εισφορών του 2017.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com