Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

DBRS: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε "B (υψηλό)" από "Β"

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε "Β (υψηλό)" από "Β", προέβη ο οίκος αξιολόγησης DBRS, διατηρώντας θετικό το trend.  



Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, η έκτακτη αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, δικαιολογείται από τις αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Ιουνίου και υποστηρίζεται από τα νέα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και τις διευκρινήσεις που παρασχέθηκαν σχετικά με το ύψος του "μαξιλαριού" ρευστότητας.

Κατά την DBRS, η ελάφρυνση του χρέους υποστηρίζει μεσοπρόθεσμα την ικανότητα αποπληρωμής του δημόσιου χρέους. Επίσης σημειώνει ότι μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τον Αύγουστο, το αποθεματικό ρευστότητας θα προσφέρει ένα προληπτικό χρηματοδοτικό "μαξιλάρι" καθώς η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές, ενώ μέρος αυτού του ποσού προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του χρέους.

Ένας ακόμη παράγοντας που συνέβαλε θετικά στην αναβάθμιση της Ελλάδας, είναι η αναμενόμενη ενεργοποίηση του μηχανισμού "Ενισχυμένης Εποπτείας" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος συνδέει τα πρόσθετα ευεργετικά οικονομικά μέτρα με τις μεταμνημονιακές πολιτικές δεσμεύσεις. Όπως σημειώνει η DBRS, αυτό αναμένεται να προσφέρει επιπλέον κίνητρα στην Ελλάδα για να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζοντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη.

Το θετικό trend, όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, αντικατοπτρίζει την πιθανότητα η Ελλάδα να συνεχίσει να βαδίζει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του ενισχυμένου μηχανισμού επιτήρησης και σταδιακά να επιστρέψει στις αγορές για χρηματοδότηση.

Η DBRS εκτιμά ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα φέτος θα διαμορφωθεί στο 0,8% ως ποσοστό του ΑΕΠ και στο 0,9% το 2019. Το χρέος θα αγγίξει το 179,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 177,9% το 2019. Το ονομαστικό ΑΕΠ θα ανέλθει στα 184,8 δισ. ευρώ φέτος και στα 192,4 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στα 17.307 ευρώ το 2018 και στα 18.120 ευρώ το 2019. Επίσης ο οίκος αξιολόγησης "βλέπει" ανάπτυξη 1,9% φέτος και 2,3% το 2019.

Ακόμη ο καναδικός οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα άλλαξε δραστικά κατά τα χρόνια της κρίσης: διενεργήθηκαν πέντε εθνικές εκλογές, πέρασαν οχτώ πρωθυπουργοί και σχηματίστηκαν τέσσερις κυβερνήσεις συνεργασίας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που εκλέχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, παρά την ισχνή πλειοψηφία της στο ελληνικό κοινοβούλιο, είναι η μακροβιότερη από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους το 2009. Ωστόσο η νομοθέτηση σειράς αντιδημοφιλών μέτρων είχαν αρνητικό αντίκτυπο στη δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα σχεδόν 10 μονάδων. Η DBRS πιστεύει ότι η αυξημένη πολιτική σταθερότητα που έχει παρατηρηθεί κατά τα τελευταία δύο χρόνια, κατά πάσα πιθανότητα θα διατηρηθεί και μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος και δεν αναμένει πολιτικές ανατροπές σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com