Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Κατεβάζουν ρολά Τravelplanet24 και Αirtickets - Τι θα γίνει με τα εισιτήρια

Τις πληροφορίες για αναστολή λειτουργίας των διαδικτυακών ταξιδιωτικών γραφείων Τravelplanet24 και Αirtickets επιβεβαιώνει, με ανακοίνωσή του, ο όμιλος Tripsta.



"H Tripsta και η airtickets® ανακοινώνουν ότι τις προσεχείς ημέρες είναι υποχρεωμένες να προβούν σε ριζική αναδιάρθρωση της λειτουργίας τους και να αναστείλουν προσωρινά την έκδοση μελλοντικών αεροπορικών εισιτηρίων” αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται ακόμη ότι οι ιστότοποι των εταιρειών λειτουργούν και θα λειτουργούν κανονικά. Όπως και ότι "τα εκδοθέντα εισιτήρια και οι κρατήσεις όλων των πελατών συνεχίζουν να είναι σε πλήρη ισχύ. Οι εργαζόμενοι και η διοίκηση των δύο εταιρειών, με σεβασμό προς τους πελάτες τους και προς την ιστορία τους, θα εργαστούν με αξιοπρέπεια και ευσυνειδησία και με μοναδικό μέλημα την εξυπηρέτηση των πελατών τους”.

Πάντως, στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για υπονόμευση οποιουδήποτε σχεδιασμού αναδιάρθρωσης της εταιρείας με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η επιβίωση των δύο εταιρειών.

"Δυστυχώς συγκεκριμένοι συνεργάτες, προσδοκώντας σε πρόσκαιρα οφέλη, αντί να σταθούν αρωγοί, υπονόμευσαν οποιοδήποτε σχεδιασμό και με απαράδεκτο τρόπο έπληξαν την επιβίωση των δύο εταιρειών. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήσουν ένα τόσο ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, που κατέστησε αδύνατη τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας τους” αναφέρεται.

Η εταιρεία, όπως αναφέρεται, είχε επιτύχει ευνοϊκή συμφωνία αποπληρωμής των υποχρεώσεών της με την ΙΑΤΑ.

Η ανακοίνωση

"H Tripsta και η airtickets® ανακοινώνουν ότι τις προσεχείς ημέρες είναι υποχρεωμένες να προβούν σε ριζική αναδιάρθρωση της λειτουργίας τους και να αναστείλουν προσωρινά την έκδοση μελλοντικών αεροπορικών εισιτηρίων.

Παρά τις διαρκείς προσπάθειες των εταιρειών να αντεπεξέλθουν στην αναίτια και άδικη συμπεριφορά συνεργατών τους και συγκεκριμένα πολυεθνικών εταιρειών διαχείρισης συστημάτων κρατήσεων και διανομής εισιτηρίων, δυστυχώς η πρωτοφανώς άδικη, επιθετική και καταχρηστική συμπεριφορά απέναντί τους, αποστράγγισε αιφνίδια τα ταμειακά τους διαθέσιμα.

Το επιχειρηματικό πλάνο που εφαρμόστηκε, η περικοπή των δαπανών και η εξισορρόπηση των προβλημάτων ρευστότητας των εταιρειών οι οποίες έχουν μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, είχαν ήδη αρχίσει να αποδίδουν θετικά αποτελέσματα και δημιούργησαν βάσιμες προοπτικές για την επιχειρηματική ανάκαμψή τους. Επιπλέον, η καινοτόμος συμφωνία που πέτυχαν οι εταιρείες με την ΙΑΤΑ – που εκπροσωπεί 290 αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο – και η πολύ ευνοϊκή ρύθμιση αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη θετική έκβαση του εγχειρήματος.

Δυστυχώς, όμως, συγκεκριμένοι συνεργάτες, προσδοκώντας σε πρόσκαιρα οφέλη, αντί να σταθούν αρωγοί, υπονόμευσαν οποιοδήποτε σχεδιασμό και με απαράδεκτο τρόπο έπληξαν την επιβίωση των δύο εταιρειών. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήσουν ένα τόσο ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, που κατέστησε αδύνατη τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας τους.

Είναι αυτονόητο ότι η Tripsta και η airtickets® στρέφονται εναντίον τους με όλα τα νομικά και δικαστικά μέσα και ευελπιστούν στη δικαίωσή τους από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, η δικαστική διαδικασία είναι χρονοβόρος. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες, αφού εξάντλησαν κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκαν στη δύσκολη απόφαση της αναδιάρθρωσης και της προς το παρόν αναστολής έκδοσης μελλοντικών αεροπορικών εισιτηρίων.

Πρώτο μέλημα των εταιρειών υπήρξε η πλήρης εξασφάλιση των δεδουλευμένων και όλων των νόμιμων αποζημιώσεων προς τους εργαζομένους τους και η εξόφληση όλων των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

H Tripsta και η airtickets® ήταν και είναι οι μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες του κλάδου και οι μοναδικές που ανταγωνίστηκαν ευθέως τους πολυεθνικούς ανταγωνιστές τους, οι οποίοι άλλωστε θα είναι και οι μόνοι ωφελημένοι από τη σημερινή εξέλιξη.

Οι ιστότοποι των εταιρειών λειτουργούν και θα λειτουργούν κανονικά. Τα εκδοθέντα εισιτήρια και οι κρατήσεις όλων των πελατών συνεχίζουν να είναι σε πλήρη ισχύ.

Οι εργαζόμενοι και η διοίκηση των δύο εταιρειών, με σεβασμό προς τους πελάτες τους και προς την ιστορία τους, θα εργαστούν με αξιοπρέπεια και ευσυνειδησία και με μοναδικό μέλημα την εξυπηρέτηση των πελατών τους.
Για κάθε εξέλιξη οι εταιρείες θα παράσχουν άμεση ενημέρωση προς όλους".


Εδώ και αρκετό καιρό είναι γνωστό σε κύκλους της αγοράς ότι ο όμιλος Tripsta, που ελέγχει τις Τravelplanet24 και Αirtickets, που αντιστοιχούν στα δύο γνωστά διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία, αναζητούσε κεφάλαια προκειμένου να εξέλθει της δυσχερούς οικονομικής θέσης στην οποία βρισκόταν.

Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα, τα μηνύματα και οι πληροφορίες που προέρχονται από διαφορετικές πηγές κάνουν λόγο για αδυναμία εξεύρεσης αυτών των κεφαλαίων με αποτέλεσμα το συσσωρευμένο "άνοιγμα" αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ- το ύψος των οποίων εμφανίζεται να ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ- να φαίνεται πως οδηγεί στην αναστολή της λειτουργίας των δύο διαδικτυακών εταιρειών, που μαζί κατέχουν σημαντικό μερίδιο της on line αγοράς ταξιδιωτικών γραφείων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν εργαζόμενοι της εταιρείας, έχουν ήδη ενημερωθεί στο σύνολό τους -συνολικά 180 εργαζόμενοι- για τον τερματισμό των συμβάσεων εργασίας τους και για την καταβολή από την εταιρεία των νόμιμων αποζημιώσεων. Με βάση τις ίδιες πηγές, οι εργαζόμενοι σε Αθήνα και Βουκουρέστι θα παραμείνουν μέχρι το τέλος Ιουλίου στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών ώστε να εξυπηρετούνται όσοι ήδη έχουν αγοράσει εισιτήρια από την πλατφόρμα της εταιρείας.

Χωρίς ακόμη να είναι δυνατόν να διασταυρωθεί το σύνολο των πληροφοριών που τις τελευταίες ώρες έχουν πληθύνει και δεδομένου ότι η επικοινωνία με τους επικεφαλής της Tripsta υπήρξε αδύνατη.
- οι επικεφαλής της εταιρείας ανακοίνωσαν στο προσωπικό, στα κεντρικά γραφεία του Συντάγματος ότι η δραστηριότητα των travelplanet24 και airtickets αναστέλλεται

- ο όμιλος Tripsta έχει προχωρήσει στο κλείσιμο του γραφείου του στη Ρουμανία, κίνηση που παραμένει άγνωστο εάν εντάσσεται σε κάποιο σχέδιο αναδιάρθρωσης

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν τα εξής:

-από το μεσημέρι της 26ης Ιουνίου το τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας είναι εκτός λειτουργίας, κάτι που είναι ασυνήθιστο για ταξιδιωτικά πρακτορεία των οποίων βασικό τμήμα των κρατήσεων γίνεται τηλεφωνικά, αλλά και εν μέσω καλοκαιριού

-η Tripsta Γραφείο Γενικού Τουρισμού Ανώνυμη Εταιρεία έχει να δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις από τη χρήση του 2015. Από την εξέταση των οικονομικών καταστάσεων της εν λόγω χρήσης, απαιτούν περισσότερο φως τα εξής σημεία:

*οι απαιτήσεις από μετόχους και μέλη δ.σ. 2,4 εκατ. ευρώ για τα οποία ο ορκωτός ελεγκτής  δηλώνει ότι εμπίπτουν στις απαγορευτικές διατάξεις του άρθρου 23α του ΚΝ 2190/1920

​*οι επενδύσεις 624 χιλιάδων ευρώ σε θυγατρικές, για τις οποίες ο ορκωτός δηλώνει αδυναμία ελέγχου

*η απόκτηση άυλων στοιχείων 7,7 εκατ. Από ποιες συγκεκριμένα εταιρείες αυτά αποκτήθηκαν και αν η αξία τους ήταν εύλογη ή υπέρ/υπό τιμημένη και αν έχει διενεργηθεί πρόβλεψη υποτίμησης;

​*η διπλάσια αύξηση των απαιτήσεων από εγγυήσεις από 2 εκατ. ευρώ το 2014 σε 4,4 εκατ. ευρώ το 2015​

-είναι πολυάριθμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα μηνύματα δυσαρεστημένων πελατών ή πελατών των δύο online ταξιδιωτικών γραφείων που πλήρωσαν χωρίς να έχουν λάβει ποτέ εισιτήρια, σε όλο τον κόσμο.

Πάντως, σε αντίθεση με την Airfasttickets που είχε καταστεί default από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), η Airtickets δεν βρίσκεται στο συγκεκριμένο καθεστώς.

Συγχωνεύθηκαν το 2015

Η Travelplanet24 και η Αirtickets συγχωνεύθηκαν το 2015, γεγονός που κατέστησε, τότε τα δύο online πρακτορεία Νο 1 στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και μέσα στα 5 μεγαλύτερα και πιο επιτυχημένα διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία στην Ευρώπη, με συνολικό τζίρο πωλήσεων 500 εκατ. ευρώ. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Φίλιππος Χανς Μπρίνκμαν, ο οποίος με απόφαση του δ.σ. μόλις προ λίγων ημερών, την 25η Ιουνίου, ανέλαβε το σύνολο των αρμοδιοτήτων για την εκπροσώπηση της εταιρείας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com