Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Οι ρήτρες για τα €15 δισ. της δόσης και για το χρέος στο τραπέζι του EWG

Συνεδρίασε το Euroworking Group έχοντας και πάλι το θέμα Ελλάδα στην ατζέντα. Αυτή τη φορά η συζήτηση αφορούσε στον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η συμφωνία του Eurogroup. Δηλαδή προγραμματίζεται η συζήτηση για τις ρήτρες με τις οποίες θα συνδέεται η έλευση των 15 δισ. ευρώ του πακέτου δόσεων, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις για τις παρεμβάσεις στο χρέος.



Ουσιαστικά, η σύνοδος αυτή προετοιμάζει τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της 12ης Ιουλίου (Eurogroup), στο περιθώριο της οποίας σχεδιάζεται να συνεδριάσει παράλληλα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) σε επίπεδο Διοικητών (δηλαδή υπουργών Οικονομικών), αλλά και Διοικητικού Συμβουλίου (δηλαδή Euroworking Group), ώστε να ολοκληρωθεί και πρακτικά η συμφωνία.

Παράλληλα, φτάνει στην Αθήνα ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί για σειρά πολιτικών επαφών "κορυφής" αλλά και για ομιλία στη Βουλή. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του αναμένεται να δοθεί και ένα πρώτο στίγμα για το σχεδιασμό της ενισχυμένης επιτήρησης την οποία συγγράφουν οι υπηρεσίες του, προκειμένου η σχετική απόφαση της Κομισιόν να ληφθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Πέρα από την επίσημη ατζέντα του EWG για το χρέος και τη δόση, οι εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης και των θεσμών αναμένεται να ασχοληθούν και με την παροχολογία των τελευταίων ημερών. Και τούτο διότι δίνουν ειδική σημασία στην πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας για τα μέτρα και τα αντίμετρα του 2019 και του 2020, ενώ μένει να φανεί πως θα διευθετηθεί φέτος το ζήτημα του δημοσιονομικού χώρου.

Δύο αξιολογήσεις φέτος

Πάντως, η "δουλειά" θα συνεχιστεί και μετά την έξοδο της 21ης Αυγούστου. Ένας νέος κύκλος δια ζώσης διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων σχεδιάζεται για τον Σεπτέμβριο. Ο λόγος, σύμφωνα με πληροφορίες, για έναν σχεδιασμό που περιλαμβάνει την πρόταση διενέργειας δύο αξιολογήσεων πριν από το τέλος του 2018 (σ.σ. οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο).

Η πρώτη αξιολόγηση επιθυμητό είναι να γίνει προς τα τέλη Σεπτεμβρίου (μετά την ΔΕΘ), με δια ζώσης επαφές και κάθοδο των "θεσμών" στην Αθήνα. Στόχος είναι μετά να υπάρχει το τρίμηνο περιθώριο για άλλη μία αξιολόγηση τον Δεκέμβριο, η οποία δεν είναι δεδομένο αν θα γίνει δια ζώσης. Θα είναι, ωστόσο, κρίσιμη, καθώς από αυτήν θα εξαρτάται η διανομή των πρώτων 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη ομολόγων κεντρικών τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτή θα είναι η πρώτη από τις συνολικά οκτώ αξιολογήσεις μέσα στην επόμενη τετραετία, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας που θα διαρκέσει έως και τον Ιούνιο του 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τελικός προγραμματισμός θα γίνει στο άτυπο Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου.

Τα 15 δισ. ευρώ

Οι ρήτρες εκταμίευσης της δόσης των 15 δισ. ευρώ περιέχουν δικλίδες ασφαλείας για τη χρήση του ποσού. Θα περιγράφονται στους τελικούς όρους εκταμίευσης του ποσού (Acceptance and Confirmation Notices). Οι ρήτρες σχετίζονται με τη χρήση της υποδόσης που θα διατεθεί για "μαξιλάρι" διαθεσίμων (δηλαδή των 9,5 δισ. ευρώ από τα 15 δισ. ευρώ). Περιλαμβάνουν και "παράθυρο" αλλαγής χρήσης του ποσού εάν ο ESM με νέα απόφασή του στο μέλλον κρίνει ότι αυτό πρέπει να γίνει. Προϋπόθεση για την εκταμίευση είναι να έχουν προηγουμένως υπογραφεί τα τελικά κείμενα του μνημονίου (ολοκλήρωση τέταρτης αξιολόγησης), αλλά και να έχει εκδοθεί η τελική έκδοση της Έκθεσης Συμμόρφωσης της Κομισιόν.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com