Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Οι 15 ημερομηνίες - σταθμοί για τη μετα-μνημονιακή εποχή

Δύο αξιολογήσεις από τους "θεσμούς" εντός του 2018 (μία στα τέλη Σεπτεμβρίου και ακόμα μία τον Δεκέμβριο), τέσσερα συν ένα νέα σχήματα εποπτείας, αλλά και μια σειρά από κρίσιμα "ραντεβού" σε επίπεδο δανειστών αλλά και αγορών περιλαμβάνει το δεύτερο εξάμηνο για την Ελλάδα.



Η "δουλειά" αρχίζει από Δευτέρα, με ακόμα ένα EWG για το ελληνικό ζήτημα, αλλά ουσιαστικά η επόμενη κρίσιμη συνάντηση είναι αυτή της 12ης Ιουλίου στο Eurogroup, αφού θα κρίνει τρία πεδία:

1. Τις ρήτρες εκταμίευσης της δόσης των 15 δισ. ευρώ, που περιέχουν δικλίδες ασφαλείας για τη χρήση του ποσού στα "ψιλά γράμματα" των όρων του ESM (θα αποφασιστούν σε παράλληλη σύνοδο του ESM).

2. Τη μετα-μνημονιακή εποπτεία με βάση το σχέδιο ενισχυμένης εποπτείας, το οποίο ακόμη βρίσκεται στο στάδιο της συρραφής στις υπηρεσίες των κ. Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί και προς το παρόν αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του Ιουλίου.

3. Την τελική στάση του ΔΝΤ, όπως αυτή θα αποτυπωθεί στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.

Η θέση των "θεσμών" θα συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο την επόμενη Τρίτη, με την έλευση του επιτρόπου Μοσκοβισί στην Αθήνα.

Η έκθεση του ΔΝΤ θα παρουσιαστεί λίγο αργότερα, στις αρχές Αυγούστου. Και η αγορά την περιμένει ως το βασικό κριτήριο για τη θέση που θα κρατήσει στην επιχειρούμενη νέα έξοδο στις αγορές.

Η αντίδραση θα αποτυπωθεί στις προγραμματισμένες για τις 10 Αυγούστου ανακοινώσεις του οίκου Fitch. Η επόμενη ανακοίνωση οίκων έχει σχεδιαστεί για τις 21 Σεπτεμβρίου (αξιολόγηση από τη Moody's), αν και η κίνηση της S&P την προηγούμενη Δευτέρα έδειξε ότι δεν αποκλείονται εκπλήξεις.

Η μεγάλη "ημέρα" είναι αναμφίβολα η 21η Αυγούστου και το τέλος της εποχής των Μνημονίων. Τότε θα γίνει η ενεργοποίηση της ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και της μετα-μνημονιακής παρακολούθησης (που ισχύει για όλα τα πρώην κράτη του Μνημονίου). Θα ξεκινήσει, επίσης, ο έλεγχος του ΔΝΤ με τον νέο του ρόλο.

Δύο αξιολογήσεις

Οι πανηγυρισμοί που σχεδιάζονται με επίκεντρο την 21η Αυγούστου θα πρέπει να δώσουν, όμως, λίγες εβδομάδες αργότερα τη θέση τους σε έναν νέο κύκλο διά ζώσης διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων. Δεν θα είναι ο ίδιος (τουλάχιστον οπτικά) με αυτόν που παρατηρούνταν κάθε φορά που υπήρχε αποστολή "θεσμών" στην Αθήνα. Αλλά θα έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά.

Στα σκαριά είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η διενέργεια δύο αξιολογήσεων πριν από το τέλος του 2018. Η πρώτη αξιολόγηση επιθυμητό είναι να γίνει προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, με διά ζώσης επαφές και κάθοδο των "θεσμών" στην Αθήνα, ούτως ώστε μετά να υπάρχει το τρίμηνο περιθώριο για άλλη μία αξιολόγηση τον Δεκέμβριο, η οποία δεν είναι δεδομένο αν θα γίνει διά ζώσης. Θα είναι, ωστόσο, κρίσιμη, καθώς από αυτήν εξαρτάται η διανομή των πρώτων 600 εκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη ομολόγων κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ. Ο λόγος για την πρώτη από 8 συνολικά αξιολογήσεις μέσα στην επόμενη τετραετία της ενισχυμένης εποπτείας, που θα διαρκέσει έως και τον Ιούνιο του 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τελικός προγραμματισμός θα γίνει στο άτυπο Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου.

Η κάθοδος του Σεπτεμβρίου έχει ειδική σημασία, καθώς σε αυτή θα τεθούν επί τάπητος τα νούμερα του Προϋπολογισμού και η πρόθεση της κυβέρνησης για αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου. Θα κλειδώσουν δύο κρίσιμα πακέτα:

- Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προς τη Eurostat για τα δημοσιονομικά και το χρέος του 2018.

- Το προσχέδιο Προϋπολογισμού που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου.

Η ειδική σημασία αυτών των δύο "πακέτων" συνδέεται με ακόμα ένα σκέλος της μνημονιακής παρακολούθησης της χώρας, το οποίο τότε θα ενεργοποιηθεί. Ο λόγος  για το "ευρωπαϊκό εξάμηνο", δηλαδή για τη διαδικασία βάσει της οποίας παρακολουθούνται και τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να ενεργοποιηθεί, απαιτεί να έχει η Κομισιόν στα χέρια της το προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Με βάση αυτό, υπολογίζεται η ένταξη να γίνει στα μέσα Οκτωβρίου, διαμορφώνοντας όλο το πλαίσιο επιτήρησης της χώρας τα χρόνια που θα έρθουν.

Τα 15 χρονικά ορόσημα του επόμενου εξαμήνου

1. 2/7: Σύνοδος EWG για προετοιμασία Eurogroup

2. 12/7: Σύνοδος Eurogroup για δόσεις-εποπτεία

3. 12-13/7: Σύνοδος ESM για εκταμίευση 15 δισ. ευρώ

4. Μέσα στον Ιούλιο: Ανακοίνωση ενισχυμένης εποπτείας

5. Τέλη Ιουλίου / αρχές Αυγούστου: Έκθεση ΔΝΤ για βιωσιμότητα χρέους

6. 20 Ιουλίου: Μεγάλες λήξεις δανείων της ΕΚΤ

7. 10 Αυγούστου: Ανακοινώσεις του οίκου Fitch

8. 21 Αυγούστου: Τέλος Μνημονίου και ενεργοποίηση ενισχυμένης εποπτείας / μετα-μνημονιακής εποπτείας

9. 7 Σεπτεμβρίου: Πρώτο άτυπο Eurogroup μετά την έξοδο, η Ελλάδα στην ατζέντα για τη μετα-μνημονιακή πορεία

10. 21 Σεπτεμβρίου: Αξιολόγηση από τη Moody's

11. Τέλη Σεπτεμβρίου: Κάθοδος "θεσμών" στην Αθήνα

12. 30 Σεπτεμβρίου: Αποστολή στοιχείων ΕΛΣΤΑΤ (EDP) στη Εurostat

13. 1η Οκτωβρίου: Κατάθεση Προσχεδίου Προϋπολογισμού στη Βουλή

14. Περί τις 15 Οκτωβρίου: Είσοδος της Ελλάδας στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου

15. Δεκέμβριος: 2η αξιολόγηση και απόφαση για διανομή 600 εκατ. ευρώ κερδών ομολόγων
 
website counter
friend finderplentyoffish.com