Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Υπ. Εργασίας: 16 μέτρα για τους πυρόπληκτους

Πέραν των μέτρων κάλυψης άμεσων αναγκών των πυρόπληκτων που ήδη έχουν εξαγγελθεί, για σίτιση, στέγαση και ψυχοκοινωνική στήριξη των πληγέντων, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε πως λαμβάνει 16 μέτρα για τη στήριξη των κατοίκων, των ασφαλισμένων και των επιχειρήσεων των πυρόπληκτων περιοχών, καθώς και των προστατευόμενων τέκνων θανόντων στις πυρκαγιές της Αττικής.



Συγκεκριμένα:

Α) ΜΕΤΡΑ ΑΜΕΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Ενισχύεται με 20 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ ο Ειδικός Λογαριασμός για την Αρωγή Πληγέντων, με σκοπό την αποκατάσταση των κατεστραμμένων κατοικιών και πληγεισών περιοχών από τις πυρκαγιές.
Χορηγείται επίδομα ανεργίας συν εφάπαξ ποσό 45 ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας (περίπου 650 ευρώ) σε όσους ανασταλεί η εργασία τους μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών.
Καταβάλλεται εφάπαξ έκτακτο βοήθημα, ίσο με το μεικτό χρηματικό ποσό  δύο (2) μηνιαίων συντάξεων, στους πυρόπληκτους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ. Οι συντάξεις για όλους τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ θα καταβληθούν την Παρασκευή 27/7/2018.
Β) ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΕΚΝΩΝ ΘΑΝΟΝΤΩΝ

Χορηγείται μηνιαίο επίδομα στα προστατευόμενα τέκνα των θανόντων κατά τις πυρκαγιές ύψους 1000 ευρώ ανά τέκνο έως την ενηλικίωση τους ή εφόσον σπουδάζουν σε ανώτερο ή ανώτατο ίδρυμα του εσωτερικού έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Το επίδομα χορηγείται εφ’ όρου ζωής στα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%. Το επίδομα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση.
Γ) ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗΣ

Χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα μέχρι 31/12/2018, χωρίς προϋποθέσεις, στους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ και στα εξαρτώμενα μέλη, η δε χορήγηση των  προβλεπομένων παροχών - επιδομάτων  καταβάλλεται άμεσα, χωρίς την τήρηση χρονολογικής σειράς.
Επισπεύδονται, άνευ χρονολογικής σειράς, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης εκείνων που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν έως 30/9/2018, των οποίων η ασφαλιστική τους περιοχή ή η μόνιμη κατοικία τους βρίσκεται εντός των πληγεισών περιοχών.
Επιμηκύνονται οι δόσεις οφειλετών συνταξιούχων που ρυθμίζονται -  αποπληρώνονται  μέσω της σύνταξης τους από τις 40 δόσεις, που ισχύει σήμερα, στις 60 δόσεις. Το μέτρο αυτό θα αφορά τους υποψήφιους συνταξιούχους που δεν έχει απονεμηθεί ακόμα η σύνταξη τους αλλά και τους υφιστάμενους συνταξιούχους που εμπίπτουν στην εν λόγω ρύθμιση.
Για τις επιχειρήσεις και τους ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική δραστηριότητα στις πυρόπληκτες περιοχές, τίθενται σε ισχύ τα εξής μέτρα:

Αναστέλλεται έως 31/12/2018 η καταβολή τρεχουσών εισφορών και η υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.), χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.
Κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2018 ασφαλιστικές εισφορές μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.
Οι παραπάνω εισφορές εξοφλούνται μετά την 1/1/2019 σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Διατηρείται η ρύθμιση, σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων, για όσους βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής.
Αναστέλλεται η καταβολή δόσεων εκκαθάρισης και δόσεων ρυθμίσεων ως 31/12/2018.
Οι δόσεις εκκαθαρίσεων που τίθενται σε αναστολή εξοφλούνται μετά την 1/1/2019 σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.
Οι δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.
Δ) ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ Τ. ΟΕΚ

Αναστέλλονται οι υποχρεώσεις καταβολής δόσεων για δανειολήπτες εξ' ιδίων κεφαλαίων του τ. ΟΕΚ για χρονικό διάστημα έως 36 μήνες, χωρίς επιβάρυνση.
Παρατείνεται ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις των δανειοληπτών εξ’ ιδίων κεφαλαίων του τ. ΟΕΚ, όπως έχουν ορισθεί με βάση τη σχετική Υ.Α., για χρονικό διάστημα έως 12 μήνες, με έναρξη παράτασης από τις 19/12/2018.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com